Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

„Ez a hepatitis... Ismerd meg! Nézz szembe vele! Teszteld magad!”

Világszerte minden 12. ember érintett hepatitisz B vagy C fertőzéssel, de sokan közülük nem is tudnak róla. A fertőzés ugyanis rendkívül alattomos, akár évekig nincsenek tünetei, viszont az általa okozott májgyulladás halálos betegség is lehet.

Július 28-át az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Hepatitis Világnapjává nyilvánította. A fenti felhívás a világnap üzenete: fontos, hogy mindenki tudjon meg többet erről a májat súlyosan károsító fertőzésről, hiszen a veszély közelebbi, mint gondolnánk.

A hepatitis vírusoknak öt különböző formája ismert: a hepatitis A és E szennyezett étellel és itallal, a fertőzött személy székletürítése révén fertőz. A hepatitis B, C és D vírusok testnedvekkel terjednek. Mind az öt vírus a májat károsítja kisebb-nagyobb mértékben, közülük több is májrák kialakulását idézheti elő. A számok ijesztőek: Évente 1,4 millió ember fertőződik meg hepatitis A-val, és leggyakrabban ez áll a nagy hepatitis járványok hátterében is. A hepatitis B és C jelenti a legnagyobb közegészségügyi fenyegetést, ezért a kampányban elsősorban ezek megelőzésére szeretnék felhívni a figyelmet. Eddig világviszonylatban 2 milliárdan estek át hepatitis B fertőzésen. Azok közül a felnőttek közül, akik még gyerekkorukban estek át a fertőzésen, minden negyedik májrák vagy májzsugorodás következtében veszti életét. A becslések szerint mintegy 350 millió krónikus hepatitis B és körülbelül 170 millió krónikus hepatitis C fertőzött él közöttünk Ez az egyik legelterjedtebb fertőzés: a hepatitis B vírus 50-100-szor fertőzőbb, mint a HIV, akár egy csók is elegendő lehet a fertőződéshez.

A hepatitis B és C úgynevezett csendes vírus: sajnos a fertőzések akár hosszú évekig, évtizedekig is tünetmentesek, és gyakran túl későn diagnosztizálják, amikor már májzsugorral vagy májrákkal kell szembenézni. A fertőzöttek szakszerű kezelésével csökkenthető lenne a máj károsodásának mértéke, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb fény derüljön a fertőzés tényére. A hepatitis fertőzés egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható. A hepatitis A és B ellen rendelkezünk védőoltással, a hepatitis C esetében pedig hatékony kezelések állnak rendelkezésre. Magyarországon 1999 óta kötelezően oltják a serdülőket hepatitis B ellen. A 27 évesnél idősebb korosztály nagy része azonban védtelen a veszélyes vírussal szemben, pedig nekik lenne rá a legnagyobb szükségük, hiszen szexuálisan aktívak, dolgoznak és rendszeresen utaznak mediterrán, vagy akár egzotikus országokba is, ahol a fertőződés veszélye fokozott. A hepatitis A és B elleni kombinált oltás hosszú távú védelmet biztosít.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hepatitis-vilagnap