Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Alkoholba menekülnek a biszexuális fiatalok

A nemi identitással való tisztába jövés időszaka a fiatal felnőttkor, ám ez a folyamat feszültséggel teli és kockázatos lehet. Amerikai kutatók szerint ugyanis azok, akik nem sorolják magukat sem a heteroszexuálisok, sem pedig a homoszexuálisok közé, sokkal gyakrabban isznak, mint akik tisztában vannak nemi identitásukkal.

A Missouri Egyetem kutatásában 2000-től kezdve négy éven át követték nyomon az egyetem diákjait. Minden ősszel és tavasszal kitöltettek velük egy pszichológiai tesztet, ami a szexuális önmeghatározásra és viselkedésre irányult, valamint az alkoholfogyasztási szokásokat is vizsgálták.

Érdekes módon kiderült, hogy a heteroszexuálisok és a homoszexuálisok hasonló mennyiségű alkoholt fogyasztottak az évek során, és főként élvezeti, valamint szociális okokból ittak. A biszexuálisok azonban túlzott alkoholfogyasztásról számoltak be, ami a szakértők szerint a náluk nagyobb arányban előforduló stresszre vezethető vissza.

„A biszexuális diákok, akiknél a szexuális irányultság összemosódik, bizonyultak a legnagyobb ivóknak, és náluk jelentkeznek a legnagyobb mértékben a kontrollálatlan ivás következményei, például a megvonási tünetek” – magyarázta  Amelia Talley, a kutatás vezetője. Ezek a diákok az eredmények szerint sokkal többet szoronganak, és a depresszióra is hajlamosabbak, ezért többet is isznak.

Az is kiderült, hogy a női diákok könnyebben beismerik, ha saját nemükhöz vonzódnak, míg a férfiak inkább heteroszexuálisnak vallják magukat a nagy nyilvánosság előtt. Ez Talley szerint azért lehetséges, mert a nők esetében a társadalom jobban elfogadja az ilyen viselkedést, mivel rájuk „szexuális tárgyként” tekintenek.

A tanulmány a Journal of Studies on Alcohol and Drugs oldalain jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nemi-identitas-alkohol