Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az elhízás miatt egyre gyakoribb a vesekő

Amerikai kutatók kimutatták, hogy 1994 óta a vesekő gyakorisága közel megkétszereződött az Egyesült Államokban, aminek a legvalószínűbb oka az elhízás járványszerű terjedése.

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói szerint napjainkban minden tizenegyedik amerikai szenved vesekőtől, míg 1994-ben csak minden huszadikban alakult ki a rendellenesség. A kutatás vezetője, ifj. Dr. Charles Scales elmondta, hogy a vesekő a szívbetegséget, a stroke-ot és a cukorbetegséget megelőzve rendkívül gyakori betegséggé vált az Egyesült Államokban.

A vesekő [0] a vizeletben oldott kristályos anyagok felgyülemlése, melyek egyelőre nem egyértelmű okokból követ alkotnak. Az állapot az étrenddel és az életmóddal összefüggő kockázatok következménye. A betegek kórtörténetében nagyobb eséllyel fordul elő cukorbetegség, elhízás és köszvény. Scales szerint a vesekő megelőzésében a legfontosabb a nagy mennyiségű folyadék fogyasztása, az állati fehérjében szegény étrend, és a sóbevitel mérséklése.

Az Amerikai Urológus Társaság atlantai konferenciáján közzétett, és a European Urology júliusi számában megjelenő tanulmányhoz a kutatók az USA Országos Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérésének adatait elemezték, hogy meghatározzák a vesekő gyakoriságát az Egyesült Államokban. A vesekő gyakoriságának jelentős növekedése legnagyobb valószínűséggel az elhízás, a cukorbetegség és a köszvény terjedésének köszönhető, melyek a betegség kockázati tényezőinek számítanak.

Dr. Arthur Smith, a Lake Success-i North Shore-LIJ Health System urológusát egyáltalán nem lepték meg az eredmények. A szakértő úgy véli, hogy az elhízás jelentős szerepet játszik a kőképződésben. A legnagyobb baj az, hogy az elhízott emberek általában több sót és állati fehérjét fogyasztanak, ez pedig hajlamossá teszi őket a vesekőre.

A vesekő [0] kezelését a kő mérete, elhelyezkedése és összetétele alapján választják meg: vagy műtéti úton távolíthatják el, vagy a vesén kívül alkalmazott lökéshullámokkal bontják le. Az újabb kő megelőzése érdekében Dr. Smith szerint az életmódváltás a legjobb módszer: kevesebb só, kevesebb hús, és nagy mennyiségű víz vagy limonádé fogyasztása. A limonádéban lévő citrát ugyanis korlátozza a kőképződést.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/elhizas-veseko