Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Olajkincsek otthonra: a 12 legfontosabb illóolaj

Ha valaki elhatározza, hogy e több évszázados, ám mind a mai napig igen hatékony módszerrel, az aromaterápiával kívánja megőrizni egészségét, illetve gyógyítani már meglévő bajait, gyakran tanácstalanul nézi a rendkívül széles, sokoldalú kínálatot.

Aki már kicsit is belekóstolt az aromaterápia tudományába, valószínűleg meglepődve tapasztalta, hogy ugyanazon betegségre egyszerre sokféle olaj alkalmazható. Melyiket is használja? Mindegyik egyformán hatékony? Melyek a legfontosabbak, amelyek jó, ha kéznél vannak?

Több mint négyszázféle illóolaj ismert, ezekből azonban kereskedelmi forgalomban csak kb. 40 kapható. A jól felkészült természetgyógyász 20-30, gondosan kiválasztott, sokoldalúan használható olajat tart készenlétben, aki pedig otthonát kívánja felszerelni a legszükségesebbekkel, tizenkétfélével már kezelheti illetve megelőzheti a leggyakoribb betegségeket.

Bazsalikom

Mire használjuk?
Mentális fáradtság, ájulás, csökkent koncentrálóképesség, migrén, hörghurut, megfázás, köhögés, asztma, emésztési rendellenességek, darázs- és rovarcsípés. Elsősorban mentális fáradtság esetén használatos.

Veszélyei
Túlzott fogyasztása lehangoltságot okozhat. A havi vérzést is megindíthatja, ezért terhesség idején kerüljük!

Hogyan használjuk?
Koncentrálóképességünk javítására csöppentsünk zsebkendőre 4-5 cseppet, s lélegezzük be. 6-8 csepp a reggeli fürdővízben frissít, feltölt energiával. Ha rovarcsípésre használjuk, vattacsomóra cseppentve nyomjuk a csípés helyére. Megfázás, köhögés esetén helyezzünk éjszaka a fűtőtestre nedves, néhány csepp bazsalikommal is átitatott törülközőt.

Bergamott

Mire használjuk?
Húgyhólyag- és húgycsőgyulladás, láz, herpesz, feszültség, stressz, depresszió, étvágytalanság, pattanás, bőrproblémák. (Pikkelysömör és ekcéma kezelésére is használható.) Kifejezetten hatásos húgyúti fertőzések, depresszió ellen és bőrproblémákra.

Veszélyei
Használata után kerüljük a napozást, szoláriumot, mert bőrfestékproblémákat okozhat.

Hogyan használjuk?
Hangulatjavításhoz aromalámpába vagy párologtatóba csepegtessünk 4-6 csepp olajat. 6 cseppje a reggeli fürdővízbe téve felfrissít, feldob. Néhány csepp az arctonikba keverve segít a bőrproblémák, megszüntetésében. Pattanások megszüntetéséhez keverjünk pár cseppet egy tál meleg vízbe, mártsunk bele egy összehajtogatott gézlapot, csavarjuk ki, majd helyezzük pár percre bőrünkre. Naponta többször ismételjük meg a kezelést.

Borókafenyő

Mire használjuk?
Méregtelenítés, vizelethajtás, húgyúti fertőzések, menstruációs fájdalmak, ekcéma, pikkelysömör, fekélyek, sebek, cellulitisz, reumatikus fájdalmak, étvágyjavítás, másnaposság. Elsősorban másnaposság ellen, méregtelenítésre és cellulitisz kezelésére használatos.

Veszélyei
Terhesség és veseproblémák esetén kerülendő!

Hogyan használjuk?
6 csepp borókafenyő-olaj a fürdővízbe téve segít a szervezet méregtelenítésében és a másnaposság leküzdésében. Ekcéma és cellulitisz kezelésére hígítsunk fel 3 csepp borókafenyő- és 3 csepp kamillaolajat hordozóolajban (pl. szőlőmag vagy napraforgó), és kenjük be a problémás bőrfelületet.

Borsmenta

Mire használjuk?
Puffadás, hasmenés, emésztési problémák, hányinger, fejfájás, megfázás, influenza, láz, ízületi gyulladás, orr- és homloküreg-gyulladás, asztma, hörghurut, fáradtság. Különösen fejfájásra, megfázásra, influenzára javallott.

Veszélyei
Ne alkalmazzuk közvetlenül lefekvés előtt, mert zavarhatja az alvást.

Hogyan használjuk?
Fejfájás esetén tegyünk 5-6 cseppet egy tál hideg vízbe, majd mártsunk bele egy zsebkendőt, csavarjunk ki, és tegyük a homlokunkra. Émelygés, hányinger leküzdésére cseppentsünk néhány cseppet zsebkendőre, s tartsuk az orrunk elé. Megfázás és influenza gyógyítására helyezzünk éjszaka a fűtőtestre nedves, néhány csepp borsmentával is átitatott törülközőt.

Citrom

Mire használjuk?
Emésztési problémák, májtisztítás, torokfájás, megfázás, influenza, fertőtlenítés, orr- és homloküreg-gyulladás, ízületi gyulladás, fogínygyulladás, orrvérzés, magas vérnyomás, szemölcs, tyúkszem. Különösen hatékony pattanásos bőr kezelésében, és kiváló frissítő.

Veszélyei
Az érzékenyebb bőrűeknél bőrirritáció jelentkezhet. Alkalmazása után 8 órán át kerüljük a napozást, szoláriumot.

Hogyan használjuk?
A citromolaj lassítja a bőr öregedésének folyamatát. Tegyünk néhány cseppet szokásos arctonikunkba vagy krémünkbe, és alaposan keverjük el. Különös fényt ad hajunknak, ha az öblítővízbe teszünk pár csepp citromolajat, s a haj és a fejbőr is egészséges marad. Enyhíti a torokfájást, ha 2 csepp citrom- és 2 csepp szantálolajat elkeverünk egy pohár langyos vízben, és azzal öblögetünk.

Eukaliptusz

Mire használjuk?
Köhögés, torokfájás, hörghurut, orr- és homloküreg-gyulladás, migrén, húgyúti problémák, húgyhólyaggyulladás, reuma, túlerőltetett izmok, bőrfertőzések, herpesz, szúnyogcsípés. Különösen megfázásra, influenzára jó.

Veszélyei
Kerüljük alkalmazását hasonszervi megbetegedésekre szedett gyógyszerek mellett.

Hogyan használjuk?
Megfázás, köhögés, influenza esetén tegyünk 56 cseppet egy forró vízzel megtöltött tálba, és ezzel inhaláljunk. Izomláz vagy reumatikus panaszok hatékonyan csillapíthatók masszázzsal. Tiszta, friss illatot kölcsönöz pl. betegszobában, ha a fűtőtestre helyezett nedves törülközőre cseppentünk belőle.

Kiválóan alkalmas például a székrekedés megszüntetésére az ánizskapor, feketebors, majoránna, gyömbér és rozmaring. Vajon melyik a leghatékonyabb? Az olajok zöme igen sokoldalú, és a felsoroltak közül mindegyik segíthet. A gyakorlott aromaterapeuta hagyja, hogy páciense maga válassza ki a számára legkellemesebb s egyben leghatékonyabb illatot.

Ylang-ylang

Mire használjuk?
Idegesség, magas vérnyomás, heves szívdobogás, szexuális problémák, depresszió, bőrbántalmak. Nemi vágyat fokozó, depressziócsökkentő hatása a legerősebb. Kellemes közérzetet, nyugodtságot biztosít, relaxáláshoz is használhatjuk.

Veszélyei
Terhesség idején nem alkalmazható.

Hogyan használjuk?
6 csepp a fürdővízbe téve kiváló relaxáló hatású. 3 csepp ylang-ylang és 3 csepp szantálolaj masszázsolajba keverve fokozza a nemi vágyat. Ha csak ylang-ylangot használunk a masszázshoz, inkább stresszoldó, vérnyomáscsökkentő hatása érvényesül. Bőrünk egészségesebb, szebb lesz, ha rendszeresen használt bőrápoló készítményeinkben néhány cseppet alaposan elkeverünk. Nyugtató hatású, ha zsebkendőre cseppentve belélegezzük.

Kamilla

Mire használjuk?
Idegesség, álmatlanság, stressz, szorongás, fejfájás, migrén, emésztési és gyomorproblémák, rekedtség, nátha, duzzadt ízületek, gyulladások, ficamok, allergia, ráncok, bőrproblémák, pattanás, égési sebek, kelések, pikkelysömör, ekcéma, szemproblémák. Különösen jó gyulladásra, gyomorbántalmakra, szemproblémákra (pl. kötőhártya-gyulladás), fájdalomcsillapításra.

Veszélyei
A terhesség alatt, különösen az első hónapokban kerüljük!

Hogyan használjuk?
Kötőhártya-gyulladás esetén egy tál langyos vízbe tegyünk 3-4 csepp olajat, mártsunk bele vattacsomót, majd csavarjuk ki és helyezzük a szemre. Soha ne csöppentsünk az olajból egyenesen a szembe! Meleg borogatás enyhíti a gyomor- és hátfájást, pár csepp az esti fürdővízbe téve segíti a jobb alvást.

Levendula

Mire használjuk?
Égési sérülések, rovarcsípés, bőrfertőzések, vágások, sebek, horzsolások, napozás utáni leégés, pattanás, ekcéma, bőrgyulladás, stressz, fejfájás, álmatlanság, ájulás, magas vérnyomás, görcsök, izomfájdalmak, hányinger, ízületi gyulladás, gyenge immunrendszer, asztma, légzési problémák. Elsősorban stresszre, vágott és égési sérülésekre ajánlható.

Veszélyei
Túlzott használata álmatlanságot, nyugtalanságot okoz.

Hogyan használjuk?
Tegyünk néhány cseppet a párnánkra, mélyebb álmunk lesz. Masszázsolajba keverve csökkenti a stresszt. Égési sérülések, vágások, horzsolások hatékonyan kezelhetők, ha egy tál langyos vízbe 68 cseppet teszünk, s az érintett bőrfelületet a vízbe mártott vattacsomóval törölgetjük. A tiszta, hígítatlan olajat is alkalmazhatjuk vattacsomóra csepegtetve, vagy a bőrön 1 cseppjét elkenve. Csillapítja a fájdalmat, a gyulladást és a viszketést, de sebes bőrfelületen a tömény olaj égető érzést válthat ki.

Rozmaring

Mire használjuk?
Fejfájás, izomláz, sportsérülések, ficam, ízületi fájdalmak, kimerültség, korpás haj, hajhullás, megfázás, köhögés, rossz vérkeringés, túlzott alkoholfogyasztás, gyomorbántalmak, alacsony vérnyomás, görcsök. Elsősorban sportsérülések, ficamok kezelésére használják, de frissítőként is kiváló.

Veszélyei
Terhesség és epilepszia esetén kerüljük!

Hogyan használjuk?
Masszázsolajba keverve enyhíthetjük a fájó izmok, reumás fájdalmak kínjait, de hideg borogatást is készíthetünk, ha rándulás okozta fájdalmat, duzzadást kell csillapítanunk. Tegyünk 4-6 csepp olajat a hideg vízzel átitatott törülközőre, és helyezzük a sérülést szenvedett végtagra. Hajápoló termékekbe keverve eltünteti a korpát.

Szantál

Mire használjuk?
Napszúrás, ekcéma, horzsolások, pattanás, bőrbetegségek, torokfájás, gégegyulladás, megfázás, húgyúti problémák, száraz és berepedezett bőr, stressz, impotencia. Főként bőrproblémákra, torokfájásra használatos.

Veszélyei
Ha közvetlenül a bőrfelület kezelésére alkalmazzuk, alaposan keverjük el a hordozóolajban vagy egyéb kozmetikai készítményekben, különben csípheti a bőrt.

Hogyan használjuk?
Szokásos bőrápoló készítményeink hatékonyságát növelhetjük, ha pár csepp szantálolajjal gazdagítjuk őket. Ekcéma kezelésére 4 cseppet tegyünk hordozóolajba, s kenjük a beteg felületre. Torokfájás esetén tegyünk 4-6 cseppet egy pohár meleg vízbe, és öblögessünk. Masszázsolajba keverve stresszoldó hatású. Néhány csepp a fürdővízbe téve serkenti a nemi vágyat.

Teafa

Mire használjuk?
Bakteriális, vírusos és gombás fertőzések, megfázás, influenza, orr- és homloküreg-gyulladás, húgyúti problémák, fertőzésekkel szemben az immunrendszer erősítése, égési sérülés, rovarcsípés, pattanás, szemölcs, hajkorpa. Különösen jó vágási sérülések és nemi fertőzések kezelésére.

Veszélyei
Allergiát ritkán okoz, de az előírt időtartamnál hosszabb ideig tárolt illóolaj gyakrabban kiválthatja.

Hogyan használjuk?
Égési sérülések, rovarcsípések, illetve vágott sebek esetén cseppentsünk egy vattacsomóra és szorítsuk a sérült bőrre. Megfázás, influenza és köhögés esetén tegyünk pár cseppet inhaláló folyadékba. Ez az olaj belégzésre is kellemes, ugyanakkor rendkívül hatékony a fertőzésekkel szemben. Húgyúti fertőzések esetén adjunk 6 cseppet a fürdővizünkhöz. Lábgomba kezelésére tegyünk 4 cseppet egy meleg lábfürdőbe, majd dörzsöljük be az érintett területet az illóolaj hordozóolajos elegyével.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/alter/aroma2.htm