Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Agykarbantartás gyümölcsökkel

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A bogyós gyümölcsök, például az áfonya és az eper segíthetnek megőrizni az agyi funkciókat, derült ki egy  kutatásból, amelyben a sok ilyen gyümölcsöt fogyasztó nők akár 2,5 évvel is késleltethették a kognitív képességek, azaz a gondolkodás, az emlékezés és az érvelés hanyatlását.



„Azt mindenki tudja, hogy a zöldségek és gyümölcsök általánosságban egészségesek, így az eredményeink csak megerősítik, hogy többet kell ezekből fogyasztanunk, különösen, ami a bogyókat illeti, így idősebb korban is friss maradhat az emlékezet – mondta el a kutatás vezetője, Elizabeth Devore, a Brigham and Women's Kórház munkatársa, a Harvard orvosi karának oktatója. – Az étrendbe való beiktatásuk egy nagyon egyszerű módja annak, hogy karban tartsuk az agyunkat.”

A bogyók és más gyümölcsök, zöldségek rengetek flavonoidot tartalmaznak, melyek megvédik a sejteket a károsodástól, továbbá gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. „A bogyókban, almában, citrusfélékben, teában, vörösborban és hagymában található antioxidáns a krónikus betegségekre való hajlamot is csökkenti, mint amilyen a szívbetegség, a cukorbaj és a rák”.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >> [0]

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az olyan bogyós gyümölcsök, mint a málna, az áfonya, az eper, a bogyó vagy a szőlő az antocianin nevű flavonoidtól nyerik színüket. Az antocianinokben az a különleges, hogy átjutnak a vér-agy gáton, és az agy memóriáért felelős területén halmozódnak fel.

A Harvard egy másik  kutatása arra is fényt derített, hogy a bogyók a Parkinson-kór kockázatát is csökkenthetik. A szóban forgó kutatáshoz az USA nővér-egészségügyi felmérésének adatait használták, mely 1980-ben vette kezdetét, és négyévente gyűjtötte be az étrenddel kapcsolatos információkat. A több mint 16 ezer résztvevő nő kognitív képességeit 1995 és 2001 között kezdték el felmérni, amikorra már mindegyikük elmúlt 70 éves. A vizsgálatokból kiderült, hogy akik a legtöbb áfonyát (hetente egy adagnál többet) és epret (heti több mint két adagot) fogyasztották, azoknál a kognitív öregedés mintegy 2,5 évet késett.

Devore szerint más bogyók is bírhatnak hasonló hatással, de más gyümölcsöket nem fogyasztottak olyan mennyiségben, hogy azt fel tudták volna mérni. Bár az Annals of Neurology online kiadásában megjelent kutatás összefüggést fedezett fel a gyümölcsök és a mentális funkciók megőrzése között, nem bizonyította azok ok-okozati viszonyát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyumolcsok-memoria