Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Magas a vérnyomása? Így élhet sokáig!

Egy 12 éven át tartó kutatássorozat megállapításai szerint a rendszeres testmozgás csökkentheti a magas vérnyomással élők halálozási arányát, illetve hogy a mozgásszegény életmód körülbelül annyival növeli a halálozás esélyét, mintha 40-50 Hgmm-rel magasabb vérnyomás-értékkel élne együtt a páciens.

A Tajvanon végzett kutatásban több mint 434 000 beteget vizsgáltak meg, akijk 54 százaléka élt mozgásszegény életet, 22 százalékuk volt mérsékelten aktív, 24 százalékuk pedig rendszeresen mozgott.

A halálozási arány minden esetben – de különösen szív- és érrendszeri betegségeknél – jelentősen magasabb volt a mozgásszegény életmódot folytatók körében, még abban az esetben is, ha a magasvérnyomás-betegség a többieknél a rendszeresen testmozgás ellenére is fennállt.

„A szív- és érrendszeri betegségek kialakulási esélye a vérnyomás-értékek növekedésével egyenes arányban nő – nyilatkozta C. P. Wen, a Közegészségügyi Tudományos Intézet munkatársa az Egészségügyi Világszervezetnek. – A vérnyomás csökkentése tehát elengedhetetlen a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének szempontjából.”

A szakember szerint nagyon fontos, hogy a magas vérnyomás betegséget és a testmozgást külön síkon kezeljék; lehetséges, hogy a testmozgás jótékony hatásai messze túlmutatnak azon, hogy az edzés egyszer-egyszer kiugróan magas vérnyomás értékeket eredményezhet.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legjelentősebb rizikófaktora: a kardiovaszkuláris betegségek kialakulási esélye ugyanis a diasztolés vérnyomás (az alsó vérnyomásérték) emelkedésével 10 higanymilliméterenként a duplájára emelkedik.

A kutatási eredményeket a tudósok részletesen a Kardiológiai Világkongresszuson ismertették.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mozgas-magas-vernyomas