Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Alapvetések és érdekességek az influenzáról

Jelenleg négyféle influenzavírus terjed a világban: a már „megszokott” A- és B-típusokon kívül jelen van a sertés- és madárinfluenza vírusa is. A védekezés azonban mind a négy esetben azonos, a védőoltás mellett más lehetőségek is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy csökkentsük a fertőzés esélyét. A tüneti kezelés is megegyezik, ha nem jelentkeznek súlyos szövődmények.

Az influenza lappangási ideje 18-72 óra, a fertőzött már ekkor, a tünetek megjelenése előtt is, azaz tudta nélkül fertőz. Csak az első szimptómák megjelenésétől számított egy hetet követően csökken a fertőzés veszélye, azaz a lábadozó beteg már kevésbé veszélyes egészséges társaira.

Az influenza szezonja a föld északi féltekéjén tipikusan december és április közé esik. Mivel a betegség erősen fertőző, gyakran alakulnak ki járványok, sőt, az elmúlt években a kór országokat átívelő, globális kiterjedéséről, az úgynevezett pandémiáról is szerezhettünk tapasztalatokat.

3 vírus típus – 3 különböző karakter

Az influenzavírus 3 szerotipusának (A-, B-, és C vírusok) folytonos, évről évre történő mutációja, változása teszi, hogy a járványok és a betegség lefolyása évről évre nagy különbséget mutat. A vírusok változásában rejlik a betegség veszélyessége is: a védőoltás csak a vírus azon formájával szemben nyújt védelmet, amellyel szemben a vakcinát kifejlesztették, ezen kívül minden évben ismételni kell.

A járványok, pandémiák leggyakoribb okozója az influenza A-vírus, amely időről-időre apró genetikai változáson megy keresztül és az új, módosult influenza A-vírus (orvosi nevén antigén-drift) két-három évente járványt okoz. Ha az influenza A-vírus állati influenzavírussal „keveredik”, úgy a génmódosulás már nagyobb mértékű (mutációként úgynevezett antigén-shift jön létre). Ez ellen a nagy mértékben megváltozott vírus ellen az ember védtelen, így szabályos időközönként veszélyes járványok, pandémiák alakulnak ki. Példa erre a madárinfluenza kórokozója (H5N1) vagy a sertésinfluenza kórokozója (H1N1).

Az influenza B-vírus főként gyerekeknél és fiataloknál jelentkezik, a betegség ebben az esetben enyhe lefolyású.

Az influenza C-vírus vírus nagyon ritkán, csak egyedi esetekben fordul elő, járványok kialakulásában nem játszik szerepet.

Hirtelen jelentkező tünetek

Az influenza tipikusan magas lázzal jelentkezik, a beteg levert, fej- és végtagfájdalmakra panaszkodik. Jellemző lefolyása:
• hirtelen, minden előjel nélkül jelentkező súlyos tünetek
•  magas láz, gyakori a 39°C feletti hőmérséklet és a hidegrázás
•  izom- és végtagfájdalmak
•  fejfájás
•  levertség, fáradtság, gyengeség
•  torokfájás, nyelési nehézségek
•  száraz köhögés
•  szemégés és fényérzékenység
•  ritkán rosszullét

A láz az immunrendszer segítője

A láz kellemetlen, ugyanakkor nagyon hasznos is: az immunrendszernek a jobb működéshez magasabb hőmérsékletre van szüksége. Kétségtelen, hogy a túl magas láz veszélyes lehet, de egy enyhe, 38°C-ot nem meghaladó lázat nem kell feltétlenül csillapítani, ilyenkor még gyógyító lázról van szó.

Hol vannak a betegségcsapdák?

Az influenzavírus a levegőben terjed, így egész sor „betegségcsapda” leselkedik ránk. Tömegközlekedési eszközökön az utasok kórusban tüsszentenek, vírusokkal teli láthatatlan cseppecskékből álló felhőket küldenek útjukra a levegőben. Minél több ember tartózkodik egy légtérben, annál nagyobb az esély, hogy egy közelünkben álló vírusgazda tüsszentésével kórokozókat terjeszt. Ha elég nagy a vírusdózis, a vírusok egy teljesen egészséges immunrendszerű egyén nyálkahártyáján is megvetik a lábukat. Amennyire lehet, igyekezzünk kerülni a zsúfolt helyeket, ne nyúljunk arcunkhoz és mossunk nagyon gyakran kezet!

Az influenzavírusok pár órán át nem csak a levegőben és a bőrön maradnak életképesek, használati tárgyainkon, például ajtókilincsen, számítógép billentyűzetén, telefonokon is virulensek. Észrevétlenül orrunkhoz kapunk, szemünket dörzsöljük és kezünkkel már be is juttattuk a vírust szervezetünkbe.

További betegségcsapdaként egy hosszabb repülőút érdemel még említést. Az utazás és az időeltolódás adta alváshiány gyengíti az immunrendszert, ez a rizikófaktor kombinálódik egy másikkal, azaz a sok, egy légtérben tartózkodó, tehát betegeket is rejtő embertömeggel. Ilyen helyzetben a vírusok játszi könnyedséggel terjednek és fertőznek meg további embereket.

Veszélyes hideg lábak

A hóban, latyakban, fagyban gyorsan kihűlnek a lábfejek. Amint a szervezet regisztrálja, hogy lábaink hidegek, a további hőveszteség elkerülése érdekében összehúzódásra készteti a véredényeket. Ez azt jelenti, hogy az orr és garat nyálkahártyájának vérellátottsága is romlik, az immunitás csökken, ezzel párhuzamosan nő a megbetegedés kockázata. Ha egy hosszú téli séta után átfagynának lábaink, vegyünk egy 15-20 perces meleg lábfürdőt (kb. 40 Celsius), ami javítja a vérellátottságot.

A dohányzás itt is hátrány

A dohányosoknak az orrnyálkahártya tisztító funkciójának csökkenésével kell számolniuk. Már az első slukknál megváltozik az orr nyálkahártyáját borító csillószőröcskék mozgása, ami a kórokozók kisebb hatékonyságú távol tartását vonja maga után. A cigarettázók táborának nagyobb esélye van szövődmények kialakulására is. Ennek oka, hogy a dohányosok a betolakodó vírusra adott immunválasza erősen túlzó; egy hasonlattal élve: olyan, mintha egy legyet légycsapó helyett nagykalapáccsal akarnánk agyonütni. Vigyázat! A passzív dohányzás is károsítja a nyálkahártyát és az immunrendszert!

_______________________________ajánló____________________________

 Visszajöhet az ősz haj eredeti színe?

 

Igen, vissza! Elég hozzá 28 nap. Ezzel a klinikailag is tesztelt francia termékkel 28 nap alatt fokozatosan visszatér az ősz haj hajdanvolt, eredeti színe.  Nem hajfestékről van szó, hanem egy olyan természetes hatóanyagról, ami a haj keratinjával kapcsolatba lépve "újraéleszti" a haj eredeti színét.

Na, erről én is tudni akarok>>> [0]___________________________________________________________________

A párásítás fontossága

Télen a legtöbb időt fűtött, száraz levegőjű, zárt helyiségekben töltjük, ami a nyálkahártyának sivatagi viszonyokat jelent. Éppen az orr nedves nyálkahártyája jelent a vírusok számára nehezen áthatolható védőpajzsot. A száraz nyálkahártya kifejezetten víruscsalogató hatással bír. Fokozhatjuk a védőhatást illóolajokkal is: cseppentsünk a párásítóba 2-3 csepp eukaliptusz illóolajat, ami fertőtlenít, csillapítja a köhögést, segít a légúti megbetegedések megelőzésében. Szellőztessünk rendszeresen, párásítsunk párologtatóval, ennek hiányában tegyük a vizes ruhát a fűtőtestre. Hasznos tengervizes orrspray-t használni, ami szintén nedvesíti a nyálkahártyát. Fontos a napi 2 liter folyadékfogyasztásra való odafigyelés is.

Régi, elismert és bevált gyógymódok

A sok-sok évtizede eredményesen alkalmazott házi gyógymódok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A Német Orvosi Kamara a régi házi praktikákat tudományos vizsgálatok alá vetette. A kiértékelések azt az eredményt hozták, hogy a különböző gyógyerejű dunsztkötések vagy akár a tyúkhúsleves a klasszikus medicinában is elismert gyógymódoknak számítanak.

Köhögés csillapítása dunsztkötéssel

A mellkason alkalmazott dunsztkötéssel gyógyerejű anyagokat juttathatunk a bőrön és a légutakon keresztül a duzzadt, gyulladásban lévő szervekhez, csillapíthatjuk a köhögést és javíthatjuk a közérzetet. Az alábbiakban három, otthon is könnyen és gyorsan elkészíthető dunsztkötés receptjét írjuk le.

• Burgonyás dunsztkötés: a burgonyát héjában megfőzzük, majd szétnyomva egy mullpólyába tesszük. A mellkasra egy törülközőt helyezünk, erre kerül a kötszerbe tett, meleg (nem forró!) burgonya. Az egészet egy meleg kendővel rögzítjük. Ezt a fajta dunsztkötést elég egy órán át alkalmazni.

• Illóolajos dunsztkötés: egy tálba töltsünk meleg vizet, 1 l vízhez tegyünk 6-8 csepp eukaliptusz illóolajat, mártsunk bele egy zsebkendőt, helyezzük a mellkasra, majd kössük át meleg kendővel. Egész éjjel rajtunk maradhat.

• Hideg citromos dunsztkötés: egy kisebb törülközőt tiszta citromlébe mártunk és a mellkasra helyezzük. A fentiek szerint a mellkast egy második törülközővel körbetekerjük és egy-két órán át hatni hagyjuk. (Előfordulhat, hogy a citrom érzékeny bőrűeknél allergiás reakciót vált ki.)

Saját készítésű, köhögés elleni szirupok

• Egyenlő arányban keverjünk össze kamillát, hársfát, csipkebogyót és csalánlevelet. Egy púpozott teáskanálnyit tegyünk egy csésze (1,5 dl) vízhez, öntsük le meleg, de nem forró vízzel; áztassuka keveréket 15 percig. Naponta három alkalommal fogyasszuk, 1-2 héten át. A keverék megelőző hatású is.

• Több citrom héját egy tálkába téve vastagon cukorral megszórjuk és 12 órán át állni hagyjuk. Naponta háromszor egy evőkanálnyit fogyasszunk a szirupból. Tároljuk hűtőszekrényben.

• Egy fekete retket kettévágunk és a közepét kivájjuk. Mindkét felét mézzel töltjük meg és 12 órán át állni hagyjuk. Napi 3 evőkanállal vegyünk be a kapott szirupból. Hűtőszekrényben tároljuk.

Okos tippek a megelőzésért

A téli immunerősítésen, fokozott vitamin- (elsősorban C-vitamin) bevitelen túl igyekezzünk relaxációval csökkenteni a mindennapi stresszt. Az alvás is segíti védekező rendszerünk munkáját, aludjunk legalább 8 órát. Ha már a médiából értesültünk a megbetegedések számának növekedéséről, igyekezzünk kerülni a zsúfolt helyeket. Tüsszentéskor, köhögéskor használjunk papír zsebkendőt és azt használat után rögtön dobjuk ki, ne cipeljük magunkkal! Ne nyúljunk az arcunkhoz és mossunk nagyon gyakran kezet. Szellőztessünk, párologtassunk otthon és a munkahelyen egyaránt. Ne látogassuk beteg ismerőseinket, mivel magunk is könnyen megfertőződhetünk.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/influenza-alapvetesek-erdekessegek