Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ártanak a fogaknak a gyümölcslevek

Bár a szülők úgy gondolják, egészséges, ha a gyerekeiknek gyümölcslevet vagy turmixot adnak, ezzel mégis akaratlanul a fogszuvasodás veszélyeinek teszik ki a kicsiket, az ilyen italok gyakori fogyasztása ugyanis károsítja a fogzománcot – figyelmeztet egy amerikai fogorvos.

Kathryn Harley fogorvos állítását amerikai országos felmérések is alátámasztják, amelyek szerint az ötéves gyerekek mintegy fele a sok üdítőital miatt fogszuvasodásban szenved. A szakértő szerint az a probléma, hogy a mostani generációk gyermekei nem isznak vizet, mivel már egészen kicsi koruktól kezdve csak üdítőket és gyümölcsleveket kaptak.

„Nagyon sok szülővel találkozunk, aki azt állítja, hogy a gyereke nem iszik vizet. De ez érthető, ha a gyerekeket kiskoruk óta hozzászoktatták a gyümölcslevekhez. Később nagyon nehéz rávenni őket a vízivásra” – tett hozzá Harley.

A gyümölcslevek és a turmixok nagyon savasak, pH-értékük 2-3 között mozog. Ha a száj pH értéke 5,5 alá esik, nő a fogszuvasodás veszélye, mivel a savas kémhatású ételek-italok hatására csökken a fogzománc ásványianyag-tartalma.

A szakember szerint bár széles körben ismert a cukros ételek fogkárosító hatása, a gyümölcslevekről a legtöbben ezt nem így gondolják, mivel a gyártók azt sugallják, hogy termékeik egészségesek, pedig azok a gyümölcsökhöz hasonlóan savas hatásúak. Harley hangsúlyozza, hogy minimalizálni kellene a gyümölcslevek káros hatását azzal, hogy csak étkezések alkalmával fogyasztjuk őket, hasonlóan a gyümölcsökhöz. Sőt, azt is szeretné elérni, hogy a gyártók tüntessék fel a gyümölcslevek és a turmixok dobozán a fogászati veszélyeket, és a fogak egészsége szempontjából a napi ajánlott mennyiséget is.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyumolcslevek-fogak