Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Eltorzítja a magzat arcát az alkohol

A várandósság bármely időszakában elfogyasztott alkohol növeli a magzati alkoholos szindróma kialakulásának esélyét, ám ennek kockázata akkor a legnagyobb, ha a nő a terhesség első trimeszterének második felében iszik alkoholt – idézte amerikai kutatók megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

A magzati alkohol szindróma árulkodó fizikai eltérésekkel jár. Az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmány készítői szerint a terhesség kritikus szakaszában naponta egy adag alkohol fogyasztása 25 százalékkal növeli a felső ajkak és az orr közötti bemélyedés hiányának valószínűségét. Emellett 22 százalékkal nagyobb eséllyel lesz abnormálisan vékony a felső ajak, a magzat 12 százalékkal nagyobb eséllyel születik az átlagosnál kisebb fejjel, és 16 százalékkal nagyobb a kockázata a kis születési súlynak.

Egyénenként változó, hogy mennyi ital hatására alakulnak ki a tünetek, ennek hátterét még nem ismerik pontosan a szakemberek. A befolyásoló tényezők között van az anya étrendje, testének zsírtartalma, valamint genetikai és környezeti hatások is.

Christina Chambers kutatásvezető, a Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint eredményük azt az álláspontot támasztja alá, hogy terhesség alatt nincs biztonságos mennyisége az alkoholnak, várandósságuk idején teljesen kerülniük kellene a nőknek az alkoholfogyasztást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-alkohol-hatasa