Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az elhízástól nem védi a magzatot a halolaj

Korábbi kutatások szerint a terhesség alatt fogyasztott egészségtelen zsírok hozzájárulnak a csecsemő elhízásához, ugyanakkor a kedvező hatásúak, mint például az omega-3 zsírsav is, pont ellenkezőleg hatnak. Egy német kutatás megcáfolta ezeket a nézeteket.

A Müncheni Műszaki Egyetem táplálkozástudósai Hauner professzor vezetésével azt vizsgálták, hogy az anya terhesség és szoptatás alatti étrendjének zsírsav-összetétele miként hat az újszülöttre. Figyelmüket elsősorban a húsban, felvágottakban, kolbászokban található omega-6 és a főként tengeri halakban előforduló omega-3 zsírsavak arányaira összpontosították, és azt feltételezték, hogy előbbiek csökkentésével megelőzhető a csecsemőkori elhízás.

Hauner és csapata 208 várandós anyát követett figyelemmel terhességük kezdetétől, akik egy része halolajkapszulák révén, illetve a húsfogyasztás csökkentésével növelte az omega-3 zsírsav bevitelét. A többiek a szokásos étrendjüket folytatták, és nem szedtek halolajkapszulát. A terhesség alatti ultrahangos vizsgálatok nem mutattak különbséget a két csoport magzatainak zsírszövet-mennyiségében, ezért a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a terhesség során szedett halolajkapszulák nem segítenek a csecsemők elhízása elleni harcban.

Hauner professzor a fentiek alapján úgy véli, óvatosan kell kezelni a különféle táplálékkiegészítőkről keringő híreket, hiszen a méhen belüli fejlődés egy igen összetett folyamat, amelyet nem lehet csupán a táplálékbevitel és a zsírtömeg-növekedés közötti összefüggésen keresztül vizsgálni. A későbbi testsúlyt is számos egyéb tényező befolyásolhatja, például az óvodai vagy iskolai étkezés.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-halolaj-elhizas