Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az elektromos cigaretták is károsak lehetnek

Az elektromos cigarettákat sok helyen a dohányzás egészséges alternatívájaként kínálják, egy tanulmány szerint azonban ezek a termékek szinte azonnali változásokat okoznak a légutakban és egyáltalán nem olyan biztonságosak, mint amilyennek hirdetik őket.

Az elektromos cigaretta egy elemmel működő készülék, aminek segítségével a dohányosok folyékony nikotint lélegezhetnek be füst formájában. Az alapelképzelés szerint így a dohányosok anélkül juthatnak a kívánt nikotinhoz, hogy a cigarettafüstben lévő káros anyagok a szervezetükbe jutnának. További előny, hogy füst hiányában a passzív dohányzás sem jelent többé problémát.

A Chest című szaklapban megjelent tanulmány alapját egy Görögországban, Constantine I. Vardavas, a Harvard Közegészségügyi Egyetem munkatársa által vezetett kis kutatás adja. A vizsgálatokban 30 nemdohányzó egészséges önkéntes vett részt, akik közül néhánynak 5 percig kellett az elektromos cigarettákkal füstölni, a többieknek pedig úgy kellett használniuk az eszközöket, hogy a nikotinkapszulát előzőleg eltávolították belőlük. A kutatók már 5 percnyi használat után is jelentős légúti összehúzódásokat és gyulladást észleltek a résztvevőkön.

„Ha már ilyen rövid idő után ilyen komoly változások állnak be a szervezetben, mi lehet az elektromos cigaretták hosszú távú hatása? – teszik fel a kérdést a kutatók. – Bár egyelőre nincsenek adataink ezekről, lehetséges, hogy az elektromos dohánytermékek használata különböző tüdőbetegségeket, például tüdőtágulást okozhat.”

Az FDA, az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerhatóságának jóváhagyásával árusított elektromos cigarettákról eddig mindenki úgy tudta, nincsenek az egészségre káros hatásai. A mindössze öt összetevőből (nikotin, víz, propilén-glikol, glicerol és aroma) álló termékek azonban úgy tűnik, okozhatnak még kellemetlen meglepetéseket.

Bár az elektromos cigarettákat valóban sok helyen kínálják a dohányzásról való leszokást segítő eszközként, a tudósok szerint egyelőre jobb, ha a jól bevált módszerekhez (gyógyszer, nikotinos tapasz, rágógumi) ragaszkodunk.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/elektromos-cigarettak