Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Figyelemkeltő tünet a szájszárazság a klimax során

Mi a közös az alacsony ösztrogénszintben, az alacsony kalciumszintben, a garat- és szájszárazságban? Első pillantásra úgy tűnik, nem sok. Egy tanulmány szerint azonban a szájszárazságban szenvedő, változókorban lévő nőkben magasabb az alacsony kalciumszint és a csontritkulás kockázata.

A Menopause folyóiratban megjelent tanulmány szerzői vizsgálataik során először azt zárták ki, hogy az alanyokban nincs jele a szájszárazságot okozó egyéb tényezőknek, például a következőknek:
• Gyógyszerszedés (antihisztaminok, vízhajtók vagy vizelettartási zavar elleni gyógyszerek).
•  A Sjögren-szindrómához hasonló betegségek.
•  A nyálmirigyek műtét, orvosi kezelés vagy sugárzás következtében kialakuló károsodása.
•  Túlzott verejtékezés.
•  Dohányzás.
•  Fej- vagy nyaksérülés, illetve műtét.
•  Túlzásba vitt testmozgás, láz, égési sérülés vagy hasmenés okozta kiszáradás.

Ezt követően a nyálat vizsgálták. Azokban a nőkben, akik a szájszárazság fent felsorolt okainak egyikével sem rendelkeztek, magasabb volt a nyálban magasabb volt a kalcium, a kortizol hormon és a mellékpajzsmirigy-hormon szintje. E két hormon szintje a menopauza alatt emelkedik meg alacsony ösztrogénszint esetén. Azokban a nőkben, akik nem szenvedtek szájszárazságban, normális volt a két hormon és a kalcium szintje a nyálban.

A szájszárazság tüneteit mutató nőkben emellett a csontritkulás valószínűsége is magasabbnak mutatkozott. Ha tehát valaki a változókorban van, és a szájszárazság tüneteit észleli, érdemes konzultálnia orvosával egy esetleges csontsűrűség-vizsgálatról.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szajszarazsag-klimax