Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem egészségesebb a tengeri só, mint a kősó?

Sokan a drágább tengeri sót veszik a kősó helyett, mivel egészségesebbnek hiszik, egy amerikai kutatás szerint azonban feleslegesen, mivel mindkettő ugyanolyan egészségtelen – írja a BBC.

Ahogy Nagy Britanniában, hazánkban is egyre nagyobb problémát okoz a túlzott sófogyasztás. Hiába vásárolják meg azonban sokan a

A Mayo Klinika kutatói több márkás kősó és tengeri só összetételét hasonlították össze az olcsóbb hagyományos sókéval, és kiderült, hogy mindegyik kémiai összetétele teljes mértékben megegyezik, és szinte kizárólag nátrium-kloridot tartalmaznak. A gyártók természetesen vitatják az eredményeket, és védik a termékeiket.

„Az eredmények nem adnak teljes képet arról, hogy mind a tengeri vagy az asztali sóba még milyen más adalékanyagok kerülhetnek” – fűzte hozzá David Lea-Wilson, Anglesey Sea Salt Company társtulajdonosa.

Az emberi szervezetnek egyébként valóban szüksége van a sóra, de a szakértők szerint a napi ajánlott mennyiség maximum egy teáskanálnyi lehet, annál több nátrium-klorid ugyanis káros az egészségre. Ezt pedig nagyon nehéz ellenőrizni, hiszen a legtöbb készétel, de még a péksütemények is tartalmaznak sót. Sok sztárszakács szerint pedig só nélkül még az ételek íze is finomabb, vagyis ha tehetjük, legalább a kész étel utánsózását kerüljük el.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tengeri-so-koso