Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Húsz perc meditációval jobb a szex is

A meditáció mára széles körben elterjedt módja lett a stressz legyőzésének és a mentális egészség megőrzésének. A módszer nem csak a pihenést és a relaxációt segíti elő, hanem a kiegyensúlyozott szexuális élet egyik kulcsa is lehet.

Azok a nők, akik képesek a szeretkezésre összpontosítani a gondolataikat, sokkal nagyobb élvezetet lelnek az aktusban – állapították meg a Rhode Island-i Brown Egyetem kutatói 44 olyan hallgató – ebből 30 nő – agyát vizsgálva, akik fele korábban egy 12 hetes meditációs kurzuson vettek részt.

A résztvevőknek erotikus képeket mutattak, majd arra kérték őket, hogy jellemezzék, mennyire találták izgatónak a látottakat. Úgy tapasztalták, hogy azok, akik tanultak meditálni, hamarabb felizgultak a képek láttán. A Journal of Psychosomatic Medicine című lapban megjelent tanulmány arról is beszámol, hogy ezek a nők megértőbbek voltak saját magukkal, kevésbé szorongtak, és a figyelmüket is jobban tudták összpontosítani.

„Érdekes, hogy azok a nők, akik lassabban érzik meg a nemi izgalmat, egyben szigorúbban is ítélik meg saját magukat. Ahelyett, hogy megélnék az érzéseiket, inkább megpróbálják elkapni őket a fejükben, úgyhogy ezek mindenképpen egymással összefüggő hatások” – idézte a MyHealthNewsDaily.com Gina Silversteint, a kutatás vezetőjét.

Noha kétségtelen, hogy napi húsz perc meditálás csak jót tesz, egy teljes munkaidős állás és fejvesztett családi élet mellett ez nem mindenkinek sikerül. A kevésbé kötött életet élő sztárok azonban szívesen hódolnak eme szenvedélynek. Gwyneth Paltrow például azt nyilatkozta, hogy szeretne megtanulni meditálni: „A barátaim szerint fantasztikus dolog. Azt mondják, nem tudhatjuk, mi a nyugalom, a tudatosság és az elégedettség, amíg ki nem próbáljuk a meditációt.”

Ivor Murray, a „Meditáció UK” nevű társaság tagja így vélekedik: „A meditációnak már rengeteg fizikai és lelki előnye vált ismertté, így egyáltalán nem meglepő az, hogy a szexuális élet minőségét is javítja. Aki szán rá heti két-három alkalommal tíz-tizenöt percet, észreveheti, hogy jobb érzéke lesz a kellemes hangulatokra, így a szexben is ki tud teljesedni.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/meditacio-szexualis-elet