Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Videojátékkal a vizelettartási zavarok ellen

A medenceizmok ellazításán alapuló bio-visszacsatolás (biofeedback) módszer sikeresen megoldás lehet a gyakran bevizelő, valamint a húgyúti fertőzésekkel és székrekedéssel küzdő gyerekeknek. A módszert videojátékok segítenek elsajátítani.

Az animált bio-visszacsatolás technika lényege, hogy a gyerekek olyan számítógépes játékok segítségével tanulják meg megfeszíteni és elernyeszteni medencetáji izmaikat, amelyekben delfin- és majomfigurákat irányíthatnak. A játék segítségével a gyerekek az orvosi rendelőn kívül is képesek lesznek kontrollálni a hólyagjukat.

"Ha pisilnünk kell, ellazulunk és kiengedjük a vizeletet. Ezek a gyerekek azonban ürítés közben megfeszítik az izmaikat – nyilatkozta Dr. Steve Hodges, a Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ gyermek-urológusa. Egy gyereknek nem lehet elmagyarázni, hogyan lazítsa el a medencefenekét. A bio-visszacsatolás és a gyógyszeres kezelés alternatívaként szolgálhat azoknak a gyerekeknek, akik az étrendi változtatásoktól és a részletes fürdőszobai beosztások követésétől sem lesznek jobban."

A mostani kutatások során Dr. Abdol-Mohammad Kajbafzadeg, a Teheráni Egészségtudományi Egyetem munkatársa és kollégái 80, átlagosan 8-9 éves, hólyagproblémákkal küzdő gyereket vizsgáltak meg. Egyik részük egy 12 alkalmas bio-visszacsatolás tanfolyamon vett részt, a másik csoportban pedig csak étrendi és viselkedésbeli változtatásokat eszközöltek.

A tünetek mindkét csoport tagjainál enyhültek, de az animált bio-visszacsatolás csoportban sokkal nagyobb javulást tudtak elérni. Hat hónappal a kezelés után az ágyba vizelő gyerekek aránya a bio-visszacsatolás csoportban 28 százalékról 8 százalékra csökkent, a konzervatív terápiás csoportban pedig 23-ról 13 százalékra. A székrekedéses tünetek 63-ról 20 százalékra csökkentek a bio-visszacsatolás csoportban és 50-ről 30 százalékra a másik csoport tagjainál. A medencetáji izmok aktivitása jelentősen csak a bio-visszacsatolás csoportban lévő gyerekeknél nőtt meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/animalt-bio-visszacsatolas