Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hogyan hat a passzív dohányzás a gyerekekre?

A cigaretta 4000 különböző vegyületet tartalmaz, amelyből ötven rákkeltő. Ezek nem csak a dohányzókra, de a környezetükben tartózkodókra is károsak. A gyermekek még a felnőtteknél is nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel szaporábban lélegeznek, és a szervezetük is fejlődésben van még.

Tanulmányok sokasága foglalkozik a dohányzás gyerekekre való káros hatásairól. Adam Spainer, a pennsylvaniai Milton S. Shervey Egészségügyi Központ docense a következő pontokban foglalta össze a legújabb kutatás eredményeket.

Elhízás: egy hosszú távú Hong Kong-i felmérés szerint a cigarettázó apák gyermekei nagyobb eséllyel váltak túlsúlyossá, még úgy is, ha az anya nem dohányzott. Ha azonban a kismama füstöl, gyermeke nagy eséllyel születik kis súllyal, ami számos egészségügyi kockázattal jár.

Fertőzések: Ha egy gyermek élete első fél évében ki volt téve a passzív dohányzásnak, nyolcéves koráig 45 százalékkal nagyobb eséllyel kerül valamilyen fertőző betegséggel kórházba. Sok lesz közülük légzőszervi beteg vagy visszatérő fülgyulladással küszködő is.

Tüdőfejlődés: Aki sok füstnek volt kitéve az anyaméhben majd kisgyermekkorában, életre szóló tüdőproblémákat szerezhet.

Szívbetegség: Egy amerikai tanulmány szerint a passzív dohányzás károsítja a véredények belső vonalait, finn kutatók pedig úgy tapasztalták, hogy a füst vastagítja az artériákat. Mindkét probléma a szívbetegség első lépcsőfokának tekinthető.

Pszichiátriai problémák: A várandósan dohányzó anyák gyermekei 50 százalékkal gyakrabban válnak pszichiátriai beteggé, mint a nemdohányzókéi. Gyakori köreikben a drogfüggés, a viselkedészavar és az érzelmi problémák is.

Hiperaktivitás: A dohányzó szülők gyermekei 2,5-ször nagyobb arányban lesznek érintettek ebben a figyelem- és magatartászavarral járó állapotban.

Rosszabb iskolai eredmények: A philadelphiai Temple Egyetem kutatása szerint a dohányzó szülők gyerekeinek rosszabbak az iskolai eredményei.

Az Amerikai Rákkutató Társaság a következő tippeket adja a leszokáshoz:
- írjuk össze az indokainkat, miért szeretnénk leszokni.
- Dobjuk ki az összes cigarettát, hamutartót, és egyéb, a dohányzással kapcsolatos tárgyainkat.
- Foglaljuk le a kezeinket kötéssel, varrással, puzzle kirakásával.
- Keressük nemdohányzók társaságát.
- Korlátozzuk azokat a cselekvéseket is, amelyek közben rá szoktunk gyújtani, például az alkohol- és kávéfogyasztást.
- Gyakoroljuk az olyan stresszcsökkentő módszereket, mint a mélylélegzés, a meditáció és a sport.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyerekek-dohanyzas-hatasa