Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Így kerülje el a hátfájást az irodában!

Az irodai munka gyakori velejárója a nyak- és hátfájás, amit néhány változtatással, a testtartás korrigálásával elkerülhetünk. Tanácsok az irodai szék, asztal és monitor beállításához.

Colin Natali brit gerincsebész szerint a szék esetében nagyon fontos a hát deréktáji szakaszának megtámasztása. Ehhez a derekat a szék támlájához kell szorítani, ami megakadályozza, hogy a medence hátrafele csavarodjon. Bizonyos székekben beépített deréktámasz található, de az ezzel nem rendelkező modellek esetében párna segíthet a gerinc élettani görbületének megtartásában, az előre görnyedés megakadályozásában.

Fontos szempont az asztal és a szék beállításánál a szemmagasság is: a fej felfelé kell, hogy tekintsen, a gerinc görbületét követve. Ennek azért is jelentős, mert az ember fejének átlagos súlya 4,5-5,5 kg. Ha valakinek folyamatosan le kell hajtania a fejét ahhoz, hogy a képernyőt lássa, akkor a nyakra, és a háti gerinc felső szakaszára mintegy 15 kilónyi nyomás nehezedik.

Végül pedig, akármilyen kényelmes is egy szék, a hosszas üldögélés a számítógép előtt már önmagában sem tesz jót a gerincnek, közismerten mozgásszervi elváltozásokhoz vezethet. Az ülőmunkát végzőknek erősen javasolt 30-45 percenként felállni, kinyújtózni, vagy sétálni legalább 2 percet. „Ez enyhít az abnormális nyomáson, mely a napi munka során keletkezik, így minimálisra csökkenti a nyak- és hátfájásos panaszok számát” – nyilatkozta Natali.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hatfajas-munka