Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Növeli az asztma rizikóját a hormonpótlás

Dán kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a menopauza időszakában alkalmazott hormonpótló kezelés következtében mértékben nőhet az asztma rizikója, ezért légzési problémákra panaszkodó nőknél nem javasolják az ilyen szerek alkalmazását.

A menopauza által kiváltott kellemetlen tünetek, azaz a hőhullámok, az éjszakai izzadások és a kedélyállapot-változások csökkentésére sok nő szed hormonpótló készítményt. A lehetséges mellékhatások miatt már 2002 óta sokan aggódnak, amikor ezek szedését a mellrákkal, a szívbetegséggel és a stroke-kal kapcsolták össze. Bár mindezt rögtön meg is cáfolták a szakemberek, a készítményeket szedő nők száma mégis majdnem harmadára esett vissza.

A Dán Gyermekgyógyászok Asztma Központja és a Dán Rákszövetség kutatói több mint 23 ezer nő adatainak vizsgálata alapján állapították meg, hogy a hormonpótlásnak egy eddig nem ismert mellékhatása is lehet. Adataik szerint azok a nők, akik több éve szedtek hormonpótló készítményeket, 29 százalékkal nagyobb eséllyel szorultak kórházi kezelésre asztma miatt. Három évnél hosszabb szedési idő esetén az esély 34 százalékra nőtt, akik pedig tíz évnél is régebb óta éltek ilyen szerrel, már 50 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek kórházba.

Dr. Klaus Bonnelykke, a Dán Gyermekgyógyászok Asztma Központjának munkatársa a fentiek fényében fontosnak érezte hangsúlyozni, hogy bárki, aki az asztma jelentkezését, vagy a korábbi tünetei súlyosbodását érzi a hormonpótló kezelés következtében, azonnal álljon le a szerrel.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/asztma-hormonpotlas