Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A házimunka károsíthatja a spermiumokat

Az elektromos berendezésekkel végzett házimunka rossz hatással lehet a spermiumok minőségére és komolyan érintheti egy férfi nemzőképességét – állítják amerikai kutatók.

A kaliforniai Stanfordi Egyetem tudósai szerint az árammal működő gépek és eszközök ártanak a hímivarsejteknek elektromágneses terük révén. Különösen káros a mikrohullámú sütő, de nem tesz jót a porszívó sem.

Az amerikai kutatók állításaikat 148 spermadonorra alapozzák. Elemzésük szerint azok, akik háztartási gépek erős elektromágneses sugárzásának voltak kitéve a mintavétel előtt, rosszabb minőségű spermával szolgáltak, életképes sejtjeik száma jóval alacsonyabb volt, mint a házimunkagépektől mentes férfiakéi. A kísérletben résztvevőkre mágneseserőtér-mérőt tettek, amely egy tipikus napjukon 4 másodpercenként végzett mérést, azaz összesen 21 600-szor. Azoknál, akik sokat voltak erős erőtérben, kétszer gyakoribb volt a gyenge spermaminőség – adta hírül a brit Metro újság.

A kutatás vezetője megjegyezte, hogy az összefüggés logikus magyarázat arra, miért gyengül már évszázada a férfiak ivarsejtminősége, a gyermeket akaró pároknak pedig azt tanácsolta, hogy minél kevésbé tegyék ki magukat elektromágneses térnek.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ferfiak-hazimunka-spermium