Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az ekcémától nem véd az anyatej

Nem védi meg a kisbabákat az ekcéma kialakulásának kockázatától, ha négy hónapig vagy annál hosszabb ideig kizárólag anyatejjel táplálják őket, állapította meg egy brit vizsgálat.

Több szervezet, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azt ajánlja az édesanyáknak, hogy a csecsemőket hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplálják. Ugyanakkor nincs sok ismeretünk arról, hogy a szoptatás megvédi-e a kicsiket az ekcéma kialakulásától.

A King's College London kutatói 51 ezer, nyolc és tizenkét év közötti gyermeket vizsgáltak meg összesen 21 országban, Ázsiában, Afrikában, Európában és Latin-Amerikában. A kutatásból kiderült, hogy azok, akiket édesanyjuk négy vagy annál több hónapig szoptatott, ugyanannyira voltak hajlamosak az ekcéma kialakulására, mint akiket kevesebb ideig tápláltak anyatejjel.

A hosszabb szoptatás ugyan nem csökkenti az ekcéma kialakulásnak a kockázatát, a kutatók mégis hangsúlyozták, hogy az anyatejes táplálásnak számos egyéb egészségügyi előnye is van a csecsemőkre nézve.

„Széles körben elfogadott, hogy az anyatej a legfontosabb és legmegfelelőbb táplálék a kisbabáknak. Különösen a fejlődő országokban fontos azt szem előtt tartani, hogy a szoptatás a tápszerekkel összehasonlítva csökkenti a gyomor-és bélrendszeri fertőzések kialakulásának kockázatát. Ezt a tanulmányunk sem cáfolta” – mondta el Dr. Carsten Flohr az egyetem sajtóközleményében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ekcema-anyatej