Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A szexuális elégedettség nem kortól függ

Idősebb korban nem az évek száma határozza meg a szexuális elégedettséget, hanem az általános életminőség és az, hogy milyen sikeresnek éli meg valaki az öregedést – derült ki egy amerikai tanulmányból.

A San Diego-i Kalifornia Egyetem Stein Intézetének Öregedéskutató osztályának kutatói 1235, 60 és 89 év közötti nőt vizsgáltak. Várakozásaiknak megfelelően kiderült, hogy a szexuális aktivitásra és magára a működésére is – mint a vágy, az izgalom, az orgazmuskészség –, negatív hatással van az öregedés, akárcsak a mentális és fizikai egészségre.

Ugyanakkor a szexuális elégedettséggel kapcsolatban a kutatók nem találtak szignifikáns különbséget a három vizsgált csoport között, a 60-69 évesek, 70-évesek valamint a 80-89 évesek között. A vizsgált nők hozzávetőleg 67, 60, és a 61 százalékuk nyilatkozta azt, hogy mérsékelten, vagy nagyon elégedettek a szexuális életével.

„Ellentétben az elvárásokkal, a szexuális elégedettség nincs összefüggésben a korral. A szexuális aktivitás és működés szintjét, valamint a szexuális elégedettséget nagyban befolyásolta a nők életminősége, és az, hogy mennyire vélték sikeresnek az életüket az öregedés során” – állította Wesley K. Thompson, az egyetem professzora.

A kutatásból az is kiderült, hogy a szexuális aktivitás sokkal alacsonyabb volt az idősebb korcsoportban, azonban azok a nőknek, akik házasságban vagy párkapcsolatban éltek, 31 százaléka élt szexuális életet az elmúlt hat hónap során. A fiatalabb korcsoportokban ez a szám elérte a 70 százalékot.

Thompson professzor szerint eredményeik alapján sokan megőrzik azt a képességüket, hogy öreg korukban is élvezni tudják a szexuális életet, ami valószínűleg pozitívan hat vissza az öregedés sikeres megélésére is.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szexualis-elegedettseg-oregedes