Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A holttestek cseppfolyósítása lehet az új temetkezési módszer

A hamvasztás környezetbarát alternatívájaként kínálja egy skót cég az holttestek cseppfolyósítását, Svédországban pedig lefagyasztva szárítják a földi maradványokat.

A floridai St. Petersburgben található Anderson-McQueen temetkezési vállalat a következő hetekben fogja először alkalmazni a teljesen új temetkezési eljárást, de hamarosan újabb hasonló egységek nyílhatnak az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában is.

A skóciai Resomation nevű cég az elégetés és hamvasztás helyett a holttestek cseppfolyósítását ajánlja zöld alternatívának. A lúgos hidrolízises módszerrel a tetemet vízzel és kálium-hidroxiddal megtöltött nyomáskamrában helyezik el, amelyet mintegy három órán át 180 Celsius fokon (ami az égetési hőmérsékletnek alig negyede) fűtenek. A test csontjai ettől fellazulnak és törékennyé válnak.

A végeredmény egy aminosavakból és fehérjékből álló, világosbarna és sterilen tiszta, sűrű folyadék, amit biztonsággal le lehet ereszteni a csatornába, vagy akár műtrágyaként a földeken is szét lehet teríteni. Az eljárás ára még nem tisztázott, a cég szerint valamelyest drágább ugyan, mint egy átlagos hamvasztás, de olcsóbb az eltemetésnél.

Az üzemeltetők állítása szerint a lúgos hidrolízises módszerrel egyharmaddal kevesebb üvegházhatású gáz kerül a Föld légkörébe, valamint heted annyi energiát vesz igénybe, mint a hamvasztás, ezenfelül tökéletesen el lehet választani a fogászati amalgántöméseket, amelyek veszélyes hulladéknak minősülnek.

A temetkezésben ugyancsak újnak számít a fagyasztásos-szárításos eljárás, amit a svéd Promessa Organic cég fejlesztett ki. E módszerrel a tetemet folyékony nitrogénnel megfagyasztják, rezgéssel aprítják, amíg porszerű anyag válik belőle. A port azután nyomás alatt vákuumkamrában felmelegítik, így párologtatják el a még benne található vizet. További – mágneses teret alkalmazó – lépésben kikeresik és eltávolítják a fém maradékokat. Végül a megtisztított port kukoricakeményítőből készült koporsóban sekély sírba helyezik, ahol egy éven belül elbomlik és a test molekulái végül visszakerülnek a természet körforgásába, mondta Susanne Wiigh-Masak, svéd biológus.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/uj-temetkezesi-modszer