Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Helyes étrenddel megelőzhetők a szívbetegségek?

Vajon megelőzhetők-e a legtöbb halálos áldozatot szedő szív- és érrendszeri betegségek megfelelő étrenddel, vagy a biztos eredményhez gyógyszerek is szükségesek? Ezt a kérdést tették fel a párizsi Európai Kardiológusok Társaságának kongresszusának ülésén.

Két amerikai kutató, Steven F. Horovitz és Dean Ornish szerint megfelelő étrend betartásával a szív- és érrendszeri betegségek maximálisan megelőzhetők. Peter Sleight, az Oxfordi Egyetem szívgyógyásza azonban meg van győződve arról, hogy a legjobb eredményhez gyógyszerek is szükségesek.

Azt mind a két oldal elfogadta, hogy ezeknek a betegségeknek is vannak örökletes tényezői: egyre több genetikai okot sikerül a szakembereknek kimutatni. Vannak földrajzi különbségek is, de az emigránsok rövid idő alatt új környezetükhöz alkalmazkodnak, tehát a környezeti, táplálkozási faktorok szerepe sokkal fontosabb, mint az örökletes tényezőké.

Az étkezés jelentősége a szív- és érbetegségek kifejlődésében igen lényeges. Idéztek egy vizsgálatot, melyben 27 szívbeteg kezdett el zsírszegény, vegetáriánus diétát és azzal egyező életvitelt. A kontroll csoport tagjai, 20 hasonló szívbeteg folytatta megszokott életvitelét, és amikor három hónap után különböző laboratóriumi vizsgálatokkal a két csoportot összehasonlították, a vegetáriánus étrendre áttérők leletei lényegesen kedvezőbbnek mutatkoztak.

Sleight viszont azt állítja, hogy a laboratóriumi leletek néhány hónapos javulása nem bizonyítja: valóban ritkábban ismétlődött-e a diétáját átrendező csoportban a szív- és érbetegségek súlyos szövődményeinek előfordulása a következő években. Nem vitás, hogy a kedvező étrend igen fontos, de kevesen vannak, akik gyökeres életmódváltásra képesek. A kiegyensúlyozott mediterrán étrend kedvező hatását sok vizsgálat és a nemzetközi tapasztalat bizonyítja. Ehhez mind több a bizonyítottan hatásos gyógyszereket tartalmazó készítmény is és a jó koszt, szükség szerint kevés gyógyszerrel az optimális megoldás.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivbetegsegek-etrend