Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tényleg finomabb a svájci csoki, mint a kínai?

A svájci csokoládé nem feltétlenül finomabb, mint a kínai, és a kaliforniai bort is képes kenterbe verni az indiai – derítették ki merikai kutatók, csattanós pofont adva mindenkinek, aki azt hiszi, hogy ízérzésünk és véleményalkotásunk igen objektív.

Keith Wilcox és munkatársai egyetemi hallgatók bevonásával érdekes vizsgálatsorozatot folytattak annak tanulmányozására, hogy milyen módon és mértékben befolyásolja ízlelésünket és azután alkotott véleményünket az, hogy mit mondtak nekünk kóstolás előtt.

A vásárlás lélektanának kutatói bizonyították, hogy ha valakinek kóstolás előtt azt mondják, hogy a csokoládé Svájcban készült, kivétel nélkül úgy érzi, hogy az finomabb, mint ha azt mondták neki, hogy kínai. Ám ha csak a a kóstolás után tudták meg az édesség eredetét, a legtöbb vizsgált személy a kínai csokit szerette jobban, mert attól eredetileg rosszabbat várt. Az már teljesen mindegy, hogy a letört csokoládékocka valójában ugyanaz az amerikai tucatáru volt.

A kutatók ugyanezzel magyarázták Boston egyik borkereskedésében folytatott vizsgálatukat, ahol 21-72 éves törzsvásárlók kaptak borkóstolót. Ha a kóstolás előtt az olasz vagy az indiai bor között lehetett választani, a törzsvendégek az olasznak mondott pohár után mondták, hogy az jobb, mint az indiai. Ha kóstolás után fedték fel a bor eredetét, a vendégek jobbnak minősítették a híresnek aligha minősíthető indiait.

A szakemberek egyébként azért választottak az összehasonlításhoz a népszerű és híres olasz borhoz az indiait, mert mint megjegyezték: India jelentős területe ideális szőlőtermesztésre és most robbanásszerűen készülnek az indiai borok, melyek a szakértők szerint is rendkívül jó minőségűek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csokolade-bor-izerzekeles