Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A lázas, nyűgös baba nem feltétlenül fogzik

Ha egy kisbaba nyugtalan, nyűgös és lázas, gyakran a fogzásra kenik az egészet. Egy új tanulmány szerint bár a fog áttörésekor valóban megemelkedhet kicsit a testhőmérséklet, a magasabb láz nem a fogzás tünete.

A fogzás jeleinek és tüneteinek felderítéséhez brazil fogorvosok 47 kisbabát követtek nyomon 8 hónapon át. A kicsik 5-15 hónaposak voltak. Joana Ramos-Jorge, a brazil Minas Gerais Állami Egyetem hallgatója és munkatársai nem találtak összefüggést az első fogak kibújása és a láz között. „Az eredmény meglepett, mert az emberek nagy többségével együtt én is azt hittem, hogy a fogzás lázzal járhat” – nyilatkozta a Pediatrics szeptemberi számában megjelent tanulmány szerzője.

Az első fogak (általában az elülső, alsó kettő) 4-7 hónapos kor között jelennek meg. 1-2 hónappal később követi ezt újabb négy a felső részen. Három éves korra rendszerint már megvan mind a 20 tejfog.

Jellemző, hogy fogzáskor a babák nyugtalanabbak; a fog áttörésének napján gyakoribb lehet a hasmenés, orrfolyás, kiütés, étvágytalanság, nyűgösség, nyáladzás, alvászavar, illetve másnap rosszul alszanak és sokat nyáladzanak. Ugyanakkor a kutatók nem tudták a tünetek alapján megmondani előző nap, hogy melyik gyereknek jön majd ki a foga másnapra.

A hőmérsékletük is általában emelkedhet néhány tized fokot a fogak előbukkanásának napján és másnap (átlagosan 36,98 Celsius fokra), ez azonban még mindig a normális tartományba esik, mondta el Dr. Roya Samuels, a New York-i Cohen Gyermekkórház orvosa. „Sok szülő hozta már be magas lázzal a gyermekét, és az első, amit mondtak, hogy biztos, csak a foga. Szeretném mindannyiuknak elmondani, hogy nem bizonyított tény, hogy ez a folyamat magas lázzal jár.”

A gyerekek nagyon eltérően vészelhetik át ezt az időszakot. „Néhányan jól viselik a kellemetlenségeket, és könnyedén túljutnak rajta. Másoknak igazi rémálom, ahogy a fogacskák áttörik az ínyüket.” – mondta Samuels.

A fájdalom csillapítására hűtött (vagy fagyasztott) rágókát kaphatnak, esetleg tiszta, nedves ruhát rágcsálhatnak, melyet előtte a hűtőszekrénybe tettek fél órára. Amelyik baba nagyon szenved, egyszer-egyszer kaphat acetaminophen tartalmú gyógyszert is. A doktornő azonban nem javasolta a recept nélkül kapható zseléket és érzéstelenítő krémeket, mert súlyos allergiás reakciók alakulhatnak ki a bennük található benzokainra.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fogzas-laz