Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A nikotinos rágó is ártalmas a magzatra

Sok, korábban dohányos kismama használ nikotinos tapaszt vagy rágógumit, hogy könnyítse a cigarettáról való leszokást. Kutatók szerint azonban ettől könnyen lehet magas a születendő gyermek vérnyomása.

A teherbe esés után a dohányzó nőket rendszerint felszólítják, hogy azonnal tegyék le a cigarettát, mivel a dohányzás többek között koraszülést, bölcsőhalált, fogyatékosságot és számos gyermekkori betegséget okozhat. Sok kismama azonban nagyon nehéznek találja a cigarettáról való végleges lemondást, így az orvosok nekik általában azt javasolják, használjanak nikotinos tapaszt vagy rágót.

Sokáig ugyan ezekre a termékekre is ráírták, hogy – hasonlóan a máj-, vese-, és szívbetegségben szenvedőkhöz – várandós nőknek nem ajánlják őket, 2006-ban azonban ezt a kitételt eltörölték, mivel úgy találták, az előnyök többet nyomnak a latban, mint az esetleges kockázatok.

A Pharmacology című brit folyóiratban megjelent amerikai tanulmány most ellentmondani látszik a korábbi feltételezéseknek. A kísérleti patkányokon ugyanis azt figyelték meg, hogy ha a vemhes állat nikotint kapott, kölykének magas lett a vérnyomása – amely a szívinfarktus és a stroke egyik leggyakoribb előidézője.

Dr. DaLiao Xiao, a Kaliforniai Egyetem Loma Linda Orvosi Iskolájának tanára így írt a felfedezésről: „Úgy tapasztaltuk, hogy még a nikotinos tapasz és rágó is hosszú távon károsítja a gyermeket.” Ugyanakkor az orvosok szerint a rágógumi valamivel kevésbé erős, mint a tapasz.

Jeremy Pearson, a Brit Szívgyógyász Szövetség orvosi igazgatója ugyanakkor így nyilatkozott: „Bebizonyosodott, hogy a nikotinnak nem csupán azonnal észrevehető, hanem hosszú távú káros hatásai is vannak a magzatra nézve. Ez az anyag minden formájában árt, ám a tapasz és a rágógumi még mindig jobb, mint a cigaretta. Ma már annyi módszer segít a leszokásban, hogy megbocsáthatatlan, ha egy anya dohányzik a várandóssága alatt.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-nikotinos-ragogumi-tapasz