Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A rossz fogak nehezíthetik a teherbe esést

A fogápolás elhanyagolása éppoly káros a termékenység szempontjából, mint a kövérség: átlagosan két hónappal késlelteti a teherbeesést, derült ki egy új vizsgálatból.

Egy svédországi meddőségi konferencián elhangzott előadás szerint a fogágybetegség hatására a teherbe esésig eltelt átlagos idő hét hónapra nő, szemben az átlagos öttel. A 3500 nőt vizsgáló kutatók azt találták, hogy a fogágybetegségben szenvedőknél emelkedett a vér gyulladásos markereinek az értéke is, ez alapján pedig úgy gondolják, hogy a terhesség létrejöttét a fogak körül kialakuló gyulladás hátráltatja, ami befolyásolja a szervezet egészséges működését.

A fogágybetegségeket összefüggésbe hozták már a szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a vetélésekkel és a nem megfelelő spermaminőséggel is.

„Mindezidáig nem vizsgálták a fogágybetegségek termékenységre gyakorolt hatásait, ez az első közlemény, mely azok terhességre gyakorolt hatásait vizsgálja” – mondta el Roger Hart, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora.

Becslések szerint a nyugati világban a lakosság 10 százaléka szenved súlyos fogágybetegségekben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/teherbe-eses-fogagybetegseg