Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egy ismeretlentől lesz gyermekem?

Magyarországon a jogszabályok engedélyezik, hogy bizonyos esetekben ivarsejtet (hímivarsejt, petesejt), vagy preembriót adományozzanak donáció útján. Sok párnak csak ilyen módon nyílik lehetősége arra, hogy gyermekük szülessen. A kérdés azért sem könnyű, hiszen a jövendőbeli szülők úgy vállalnak gyermeket, hogy genetikai állományuk fele, vagy akár teljes egésze nem öröklődik, és a donor személye sokszor ismeretlen marad.

„Nagyon nehéz volt azt a döntést meghozni, hogy egy spermadonor segítségével szülessen gyermekem. Őszintén szólva soha nem hittem volna, hogy ilyen módon válhatok csak édesanyává, de az idő sürget, és bár voltak komoly kapcsolataim, de jelenleg nincs olyan férfi az életemben, akitől természetes úton megfoganhatnék. Nem így képzeltem kislány koromban, de úgy tűnik, hogy most ez az egyedüli lehetőségem, mert nincs időm tovább várni” – meséli Tünde.

Apát a spermabankból

Az ivarsejt-adományozást azok a párok, illetve egyedülálló nők kénytelenek igénybe venni, akiknek valamilyen oknál fogva donáció nélkül nem születhet gyermekük. Bár genetikai értelemben ez a lehetőség inkább az örökbefogadáshoz hasonlít, hiszen a jövendőbeli gyermek biológiailag legalább fele részben a donor genetikai állományát örökli, sokan mégis úgy döntenek, hogy megéri igénybe venni az ivarsejt-adományozás nyújtotta lehetőséget. A jövendőbeli szülők többnyire úgy vélik, hogy az örökbefogadástól eltérően már a várandósság időszaka alatt teljes értékű szülő-gyermek kapcsolat alakul ki köztük, és a baba között, így a gyermek már a sajátjukként jöhet a világra.

Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialistát arról kérdeztük, hogy kik veszik igénybe az ivarsejt-adományozást Magyarországon.

„Ma már tudjuk, hogy a férfi meddőség ugyanolyan gyakori, mint a női, és ilyenkor gyakran külső segítségre van szükség ahhoz, hogy megfoganjon a baba. Hímivarsejt-adományozására abban az esetben kerülhet sor, ha a pár férfi tagjánál valamilyen egészségügyi probléma, például súlyos spermiumképzési zavar áll fent, vagy esetlegesen egyáltalán nem találunk az ondóban spermiumot a spermavizsgálat során. Emellett előfordulhat, hogy olyan súlyos genetikai rendellenesség áll a háttérben, ami miatt nem jön létre a megtermékenyülés, illetve a férfi oldalhoz tartozik az is, hogy néhány esetben a pszichológiai, illetve testi okokra visszavezethető impotencia miatt a spermium el sem jut a petesejtig. Ezekben az esetekben még felmerülhet egy műtéti eljárás, amely során altatásban a herékből egy speciális operáló mikroszkóp segítségével szövettani mintákat veszünk, így korábbi fejlődési stádiumban levő spermiumokat nyerünk. Ezeket laboratóriumi körülmények között továbbtenyésztjük, és ilyen módon lehetőség nyílik érett spermiumok kinyerésére, melyek a lombikbébi program során felhasználhatóak. Az esetek nagy részében ez az eljárás sikerrel szokott végződni. Persze előfordul, hogy semmilyen beavatkozás nem segít, vagy pedig a reménybeli anyuka egyedülálló, ilyenkor merül fel a spermadonáció lehetősége” – tudhattuk meg a specialistától.

„A petesejt-adományozásra nagyon szigorú törvényi feltételek betartása mellett kerülhet sor. Ezt olyan esetekben végezhetjük el, mint például súlyos genetikai rendellenesség, korai petefészek-kimerülés szindróma, 45 év feletti életkor, több sikertelen lombikbébi-kezelés, illetve megelőző műtéti beavatkozások, például endometriózis, vagy más jellegű petefészekműtétek. Külön csoportot jelentenek azok a páciensek, akiknél rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, majd a gyorsan elvégzett citosztatikum, illetve sugárterápia következtében a petefészek működése leáll. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy pár évvel később, amikor a páciens már kigyógyult rákos megbetegedéséből, gyermeket szeretne. Sajnos az esetek nagy részében ilyenkor csak az ivarsejt-adományozás jöhet szóba. Külföldön már elfogadott eljárásnak számít a fertilitás prezervációja, vagyis az a módszer, ahol a citosztatikumkezelést megelőzően a petefészkeket, vagy a petesejteket cryobiológiai eljárással lefagyasztják. Sajnos ez az eljárás Magyarországon még nem engedélyezett, de donorpetesejt segítségével a már gyógyult rákos betegek is jó eséllyel édesanyává válhatnak” – magyarázza a főorvos úr.

Az ivarsejt-adományozás tehát megoldhatja a meddőség technikai oldalát, azonban mindenképpen különös módja annak, hogy valaki szülővé váljon.

Egyfajta krízis

„Egy meddőségi intézetben dolgozó pszichológusnak nemcsak az a célja, hogy a sikerességi arányt növelje – veszi át a szót Higi Vera –, hanem az is ugyanolyan fontos, hogy megkönnyítse a párok számára ezt az időszakot. A mesterséges megtermékenyítés már önmagába véve is egy krízisnek tekinthető, hiszen ha választani lehetne, senki sem ilyen módon szeretne gyermeket, hanem természetes és intim körülmények között kettesben a párjával vágyik arra, hogy megfoganjon. Ha pedig még ráadásul ivarsejt-donáció is történik, akkor a pároknak azt is fel kell dolgozniuk, hogy a gyermekük ugyan közös lesz, de előfordulhat, hogy például az adományozóhoz fog hasonlítani a szeme, a testalkata, vagy akár az egész temperamentuma. Az egyik nagy félelem, ami felmerülhet ilyenkor, hogy tudják-e majd sajátjukként szeretni őt, ha nagyon különbözik tőlük. A másik félelmük pedig többnyire azzal kapcsolatos, hogy mikor és hogyan mondják meg a gyermeknek, hogy legalább egyikük nem a vér szerinti szülője, és ő hogyan fog reagálni rá. Ezek teljesen természetes félelmek, és mindenképpen érdemes foglalkozni velük már a baba születése előtt. Emellett azoknak az egyedülálló nőknek sem könnyű a helyzetük, akik nem tudják, hogy várjanak-e még az igazira, vagy inkább vegyék igénybe a spermadonációt” – tudhattuk meg a pszichológustól.

Hogyan lehet valakiből donor?

Napjainkban a magyar párok 15-25%-a fogamzási problémával küzd. Ilyenkor sajnos gyakran előfordul, hogy egy ismeretlen segítségére van szükség ahhoz, hogy egy párnak gyermeke szülessen. Mi kell ahhoz, hogy valaki felajánlhassa ivarsejtjeit?

„Spermadonorrá válhat minden 18 és 35 év közötti, magyar állampolgárságú férfi, akinek az egészségi állapota is megfelelő, és tudja vállalni a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételt. Erre azért van szükség, mert a potenciális jelöltből donorrá válni egy hosszadalmas folyamat eredménye, hiszen a törvény részletes leírást ad arra vonatkozóan, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie a donoroknak.

A petesejt -dományozásnál lehetséges nyílt donáció, amennyiben az adományozó felek között olyan rokonsági fok van, ami a törvénynek megfelel. Itt is kritérium, hogy 35 év alatti legyen a donor, egy gyermekkel már rendelkezzen, és átessen a törvény által előírt szűrővizsgálatokon. Természetesen anonim donáció is lehetséges, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az anonim embrióadományozás gyakoribb, mint az anonim petesejt-donáció, hiszen lombikbébi eljárás során egy párnak több embriója is keletkezhet, mint amennyi végül megszületik. Így gyakori, hogy amint elérik a kívánt gyermekszámot, a megmaradt embriókat inkább adományozás céljára felajánlják, hogy ők is esélyt kapjanak az életre” – tudhattuk meg Dr. Tausz Judit ügyvédtől.

Az ivarsejt-adományozásnak fontos feltétele, hogy a donor átessen egy részletes szűrésen, ahol a szakemberek szelektálhatják a különböző rendellenességeket. Ezekről a kivizsgálásokról kérdeztük Szabó Katalin embriológust.

„A donorsperma-szolgáltatás hazánkban az erre a célra létrehozott spermabankokban vehető igénybe. A spermadonorok részt vesznek egy részletes andrológiai kivizsgáláson, amelybe beletartozik a nemzőképesség vizsgálata is. Ilyenkor a mintát helyben kell adniuk, hiszen fontos, hogy frissen nyert anyagot tudjunk vizsgálni, ami garantáltan a sajátjuk. A donorjelöltek továbbá részt vesznek genetikai vizsgálaton és családfaelemzésen, emellett pszichológiai, általános laboratóriumi, mikrobiológiai vizsgálaton is, illetve természetesen szexuális úton terjedő betegségekre vonatkozóan is szűrjük őket. A belépéstől számítva legkorábban hozzávetőlegesen 8 hónap alatt lehet valakiből spermadonor, ha minden eredményét rendben találjuk” – tudhattuk meg a szakembertől.

Felmerül a kérdés, hogy ilyen feltételek mellett kik azok, akik vállalkoznak arra, hogy folyamatos szűrővizsgálatokra járjanak, és részt vegyenek egy ilyen hosszadalmas procedúrában.

„Sokan kíváncsiságból jelentkeznek, mert szeretnék megtudni, hogy milyen a spermaképük, emellett a részletes szűrővizsgálat során folyamatosan tájékoztatást kapnak az egészségügyi állapotukról. A spermadonorok egy része pedig segítőkészségből jelentkezik, például azok, akiknek a szülei egészségügyben dolgoznak, vagy valamilyen karitatív munkát végeznek. A közhiedelemmel ellentétben egyébként fizetség nem adható a donációért, csak a munkahelyi kiesést térítik meg az adományozás során, illetve a donációval járó költségeket, mint például az utazás költségeit. Nem igaz tehát az az elképzés, hogy anyagi szempontok miatt adományoznak a donorok, hiszen ez egy hosszadalmas procedúra, ami ilyen szempontból nem költséghatékony, viszont a segítőkészség szinte mindenkiben tetten érhető” – mondja Szabó Katalin.

Az embriológus azt is elárulta, hogy milyen információk alapján választhatják ki a jövendőbeli szülők a donort, aki az ivarsejtet adományozza számukra.

A donációt igénybe vevők a donor összes fenotípusjegyét megtudhatják, és még néhány fontos részletet. Ilyenek például a testmagasság, testsúly, haja, szeme színe, arcformája, füle formája, szőrzete, vércsoportja, hobbija, vallása, végzettsége, életkora. Sőt még a csillagjegyét is megkérdezhetik, de a pontos születési dátumát természetesen nem tárhatjuk fel, hiszen minden olyan adat titkos, amely segíthet fényt deríteni a személyazonosságára. A spermadonációt igénybe vevő párok általában arra törekszenek, hogy a donor minél inkább hasonlítson a férjre külsőleg, mert sokszor nem szeretnék megosztani a környezettel, hogy donáció újtán született a gyermek.

Embrióadományozásnál a testi jegyeket és betegségeket van joguk megismerni, általában egyedülálló idősebb nők szokták igénybe venni ezt a lehetőséget. Ilyenkor kevésbé részletes információhoz jutnak, mint a spermadonáció esetében.

A donor nem szülő

A jövendőbeli szülőkben, illetve az adományozóban is felmerülhet a kérdés, hogy tarthatja-e a kapcsolatot a donor a születendő gyermekkel, illetve neki lesz-e lehetősége arra, hogy felkeresse biológiai szülőjét?

„Amikor valaki spermadonornak jelentkezik, akkor gyakorlatilag lemond az apasághoz fűződő jogairól és kötelezettségeiről, ami a későbbiek során nem is kérhető számon rajta. Más a helyzet akkor, ha valaki saját felhasználásra helyez letétbe spermát, mint például az Egyesült Államokban a sportolók, vagy az asztronauták. A spermadonáció során a donornak nincs joga megismerni a gyermekét, és az intézetnek kötelessége fenntartani ezt az anonimitást. Arra van lehetőség, hogy a spermadonor szolgáltatást igénybe vevő páciens egy visszaazonosításra teljesen alkalmatlan kódszámot elkérjen, amit később megmutathat a gyermekének. Az internet lehetőségével élve így a féltestvérek felkutathatják egymást.

Magyarországon egyébként törvény szabályozza, hogy egy donornak összesen négy gyermeke születhet. Azért is van szükség egy ilyen korlátozásra, mert a szakemberek igyekeznek elkerülni annak a lehetőségét, hogy az anonim adományozás révén féltestvérek véletlenül találkozzanak, és összeházasodjanak. Ennek a statisztikai valószínűsége ezzel a törvénnyel gyakorlatilag elenyésző” – értesülhettünk erről a jogásztól.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ivarsejt-adomanyozas