„Az egyértelmű, hogy az egészség és a hosszú élet szempontjából a stabil, egészséges étrendhez való tartós ragaszkodás kínálja a legjobb eredményt” – emelte ki Edward List kutatásvezető, az athéni (Egyesült Államok) Ohiói Egyetem munkatársa, aki kollégáival az amerikai endokrinológiai társaság 93. éves konferenciáján Bostonban ismertette eredményeit.
A túlsúlyos emberek azonban gyakran ciklikusan fogynak és híznak. Ennek hátterében az áll, hogy hol kalóriaszegény étrendet tartanak a fogyás reményében, hol kalóriadús étrenden élnek, amikor elérték a vágyott testsúlyt. A két étrend váltogatását nevezik jojódiétának a kutatók, és azt vizsgálták egérkísérletekben, miként hat ez az állatok élettartamára.
Az egerek egy részét zsírban dús, második csoportjukat zsírszegény étrenden tartották, a harmadik csoportba tartozók pedig felváltva kapták hol az egyiket, hol a másikat, azaz jojódiétán tartották életük végéig.
Az eredmények szerint a jojózó egerek élettani paraméterei hol az egészségesnek feleltek meg, hol pedig az elhízott egerekéhez hasonlítottak, átlagolva azonban jobb eredményt adtak, mint a végig kövér, diabéteszes egerek értékei. Az állatok élettartamát összehasonlítva pedig meglepő módon úgy találták a kutatók, hogy a jojódiétán élő egerek 35 százalékkal tovább éltek, mint végig elhízott társaik.