Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az agynak is jót tesz a sportolás

A rendszeresen végzett intenzív testmozgás nem csupán a testet, hanem az agyat is segít jó karban tartani amerikai kutatók szerint.

Benjamin Tseng, a Texasi Presbiteriánus Kórház orvosa tíz volt élsportoló és ugyanennyi ülő életmódot folytató idős ember agyát hasonlította össze, akik életkora és iskolai végzettsége hasonló volt. A szerv működését olyan szempontok szerint vizsgálta, mint az izmok kontrollálása, a végrehajtó funkciók (ide tartozik a memória, az önvizsgálat, és a nyugtalanság elnyomása) vagy az idegrendszerrel kapcsolatos feladatok.

A szakember és munkatársai azt fedezték fel, hogy a volt élsportolók esetében az agy fehérállományának rostszálai jobb állapotban voltak, mint a többieknél. Ez a rész felelős az információknak a szürkeállományba való továbbításáért, ahol a látásért, a hallásért, a beszédért, a memóriáért és az érzelmekért felelős területek találhatóak. Ha a fehérállomány sérül, a szürkeállomány sem tudja maradéktalanul elvégezni a feladatát.

„Ha nem működik ez a terület megfelelően, az általában idegrendszeri problémákat okoz, és az érintettek gyakran a hétköznapi cselekvések elvégzésére is képtelenné válnak” – nyilatkozta Dr. Benjamin Levine kardiológus.

„Tudjuk, hogy bizonyos agyi struktúrák és funkciók az életkor előrehaladtával romlanak, ennek az okai azonban még nem tisztázottak. Azonban reméljük, hogy felfedezéseink lökést adhatnak az Alzheimer-kór, és egyéb időskori agyi problémák kutatásának.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/agy-sport