Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Új szakmai protokoll a gyermekkori lázcsillapításban

Új szakmai protokoll született a gyermekkori lázcsillapításról, amely főként csak 39 Celsius-fok vagy afölött javasolja a gyerekek lázának kíméletes csillapítását – erről Réthy Lajos Attila, az útmutató kidolgozásában részt vevő Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) főorvosa, vezető tudományos munkatársa számolt be az MTI-nek.

Közlése szerint a lázcsillapításról korábban 1995-ben adtak ki protokollnak tekinthető módszertani levelet. Az új szakmai útmutatót a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium javaslata alapján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adta ki, a közelmúltban az Egészségügyi Közlönyben hozta azt nyilvánosságra.

Nem kell mindig lázcsillapító

A főorvos kiemelte: az új protokoll – felzárkózva több nyugati ország gyakorlatához – leszámolt a láztól való indokolatlan félelemmel, határozottan foglalva állást a fizikális lázcsillapítás kíméletlennek tartott módszerei, így a hideg fürdő vagy a hideg testborogatás ellen. Mint hozzátette, magas láz esetén persze alkalmazható a kíméletes, didergést elkerülő, 31 foknál melegebb vízzel történő fürdő, de ez alapvetően a közérzet javítását szolgálja.

Réthy Lajos Attila kitért arra, rizikósnak a 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők 38 fokos vagy azt meghaladó, illetve a 3-6 hónapos csecsemők 39 fokos vagy azt meghaladó testhőmérséklete mondható, ilyenkor azonnali kórházi felvétel és kivizsgálás szükséges. (Kivéve, ha a háttérben ismert, magas rizikót nem jelentő esemény, például védőoltás áll.)

Tájékoztatása szerint a lázat a régi protokoll sem tartotta feltétlenül kórosnak, hanem a szervezet védekező reakciójának tekintette, de a hangsúlyok eltolódtak. Ma már kevésbé – csakis magas, a szervezetet már megterhelő láz esetén – ajánlják az aktív lázcsillapítást, hiszen a láz a védekezés részeként akár hasznos is lehet.

A szülőknek is szól

Jelentős változás, hogy míg a régi protokoll csak a szakmának szólt, az új gyakorlatiasabb, mert készült egy külön a szülőknek szóló rész is. Az új útmutatás tükrözi azt az utóbbi években beigazolódott tapasztalatot is, hogy a lázgörcs nem kerülhető el a megelőzésére adott lázcsillapítóval – hangsúlyozta a szakember.

Az előkészítő munka során az útmutató két része közül a kórházi ajánlás alapváltozatát a Pécsi Gyermekklinika, az otthoni-szülői ajánlás alapváltozatát az OGYEI készítette el, majd a végső változat kialakítását és elfogadását a szakmai kollégium végezte el. Az összeállítás során figyelembe vették a szakma nemzetközileg elfogadott ajánlásait, adaptálva azt a hazai viszonyokra. Az otthoni lázcsillapításról szóló részt például az Egyesült Királyságban kiadott protokoll inspirálta és az a Nyugat-Európában már elterjedt szülői tájékoztatók mintájára készült.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/lazcsillapitas-uj-szakmai-protokoll