Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Tapasz gyógyíthatja a mogyoróallergiát

Forradalmian új bőrtapaszt fejlesztettek ki francia bőrgyógyászok, amelytől a potenciálisan életveszélyes mogyoróallergia gyógyulását remélik.

A mogyoróallergiás emberek esetében a más allergiáknál alkalmazott deszenzitizálás – a szervezet fokozatos hozzászoktatása az allergénhez – kockázatos lehet. A francia gyerekgyógyászok által kidolgozott tapasz esetében azonban kicsi a súlyos válaszreakció veszélye, mivel az allergén, a mogyoró olaja nem közvetlenül a véráramba kerül, hanem a tapaszból a bőr alá, igen kicsi mennyiségben szívódik fel a benne lévő mogyoróolaj, onnan pedig az immunrendszer szállítja tovább.

A tapaszos technológiával tulajdonképpen megtanítják a szervezetet arra, hogy nem szükséges túlreagálnia a mogyoróból származó fehérjék (allergének) jelenlétét – közölte a The Dai ly Telegraph online kiadása.

„Azzal számolunk, hogy a tapasz éveken keresztül napi 24 órában viselhető, aminek folyamán lassacskán csökkenti a véletlenszerű allergiás rohamok súlyosságát” – magyarázta Pierre-Henri Benhamou, az egyik feltaláló. Benhamou és kutatótársa, Christophe Dupont egy páciensüknél elérték a tapasszal, hogy mára már kis mennyiségben fogyasztani is tud a mogyorót.

A tapasz humán kipróbálása Európában és az Egyesült Államokban is megkezdődött már, és a felfedezők szerint három-négy évig tartanak, mielőtt általánosan elérhetővé válik a tapasz.

A mogyoró kis mennyisége is kiválthat az arra érzékenyeknél súlyos allergiás reakciót, anafilaxiás sokkot, amelynek során az érintettek légútjaiban olyan gyorsan alakul ki gyulladásos állapot, hogy a légzésük is leállhat. Sok allergiás hord magánál öninjekciózásra alkalmas előretöltött fecskendőt, amellyel beadhatja magának az életmentő adrenalint, ha mégis bekerült az allergén a szervezetébe. Ennek ellenére előfordulnak halállal végződő rohamok.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mogyoroallergia-tapasz