Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem alszik a baba, ha baj van a házasságban

A csecsemőkori alvászavarok amerikai kutatók szerint összefüggésben állhatnak a szülők párkapcsolati problémáival, és ez hosszú távon is hatást gyakorolhat a gyermekekre.

Anne Mannering, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa a csecsemő alvása és a szülők párkapcsolata közti összefüggés vizsgálatához több mint 350 örökbe fogadott gyermeket nevelő családot kérdezett meg, így kizárva a közös gének befolyásának lehetőségét.

Az eredmények azt mutatták, hogy a házassági problémák és a gyermek ezt követő alvászavarai közötti összefüggés a fejlődés korábbi szakaszában jelentkezik, mint korábban vélték. Kiderült, hogy a gyermek kilenc hónapos korában zajló házassági probléma fokozott alvászavarokat – például elalvási és a folyamatos alvás nehézségeit – jelzett előre a gyermek 18 hónapos korában. Az eredmények más tényezők, például a születési sorrend, a szülők szorongása és a gyermek nehéz természetének figyelembe vétele esetén is megállták a helyüket.

„Ha az alvászavarok megmaradnak, ez összefüggésben állhat a későbbi iskolai, figyelemhiányos és viselkedési problémákkal – állítja Mannering, a Child Development folyóiratban megjelent tanulmány szerzője. A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a házassági stressz már nagyon fiatal korban hatást gyakorolhat gyermekükre.”

A kutatás fő megállapításának ellenkezője nem bizonyult igaznak: a csecsemő alvászavarai nem jelezték előre házassági problémák kialakulását.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csecsemo-alvaszavar-hazassag