Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megtalálták az elhízást kontrolláló gént

Egy korábban a cukorbetegséggel és a koleszterinszinttel kapcsolatba hozott génről úgy találták brit kutatók, hogy „főkapcsolóként” kontrollálja a test zsírsejtjeiben lévő más géneket.

A Nature Genetics című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői úgy vélik, mivel a testzsír fontos szerepet játszik abban, hogy egyes emberek mennyire fogékonyak az olyan anyagcsere-betegségekre, mint az elhízás, a szívbetegségek vagy a diabétesz, ezért a szabályozó gén megfelelő célpont lehet az ilyen jellegű betegségek jövőbeli kezeléséhez.

„Ez az első olyan átfogó tanulmány, amely megmutatta, hogy egy szabályozó "mestergénben" lezajló apró változások miként okozzák más génekben metabolikus hatások egész sorozatát” – magyarázta Tim Spector kutatásvezető, a londoni King's College munkatársa.

Spector kutatócsoportja 800 önkéntes brit nő ikerpár bőre alól vett zsírszövetmintákat, amelyekben 20 ezernél több gént azonosítottak. A későbbiekben kapcsolatot találtak a KLF14-es jelű gén és számos más, a zsírszövetben lévő gén aktivitása között, ami azt mutatta, hogy a KLF14 kontrollálja a többi tevékenységét.

Vizsgálataikat 600 további, izlandi emberektől származó mintával is megismételték, amelyek igazolták a korábbi feltevéseiket. A KLF14 gén olyan más géneket szabályoz, amelyek az elhízással és a koleszterin, az inzulin, illetve a glükóz vérszintjével függenek össze.

Az elhízás mára világszerte legalább félmilliárd embert érint: ez a szám duplája az 1980-as években feljegyzett adatoknak. A szakemberek elhízási járványról beszélnek, amely a fejlett országok után elérte a szegényebb nemzeteket is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/elhizas-gen-zsirsejtek