Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rák ellen mit sem ér a szelén

Az antioxidáns hatású nyomelem, a szelén fontos a szervezet számára, de német kutatók szerint étrend-kiegészítőként felesleges szedni, ha ezzel a rákot szeretnénk megelőzni.

A kutatók több mint 1 millió ember bevonásával készült 55 vizsgálat adatait elemezték újra. A szelénnek köszönhető anekdotikus gyógyulások ellenére sem a bőrrák, sem a prosztatarák esetében nem találtak bizonyítékot a védőhatásra, ezért a kutatók szerint rákmegelőző terápiaként nem javasolható a szelén étrend-kiegészítő alkalmazása. Emellett hosszú távú szedése még mérgező is lehet.

A szelén kis mennyiségben alapvetően fontos az egészséghez, segíti az immunrendszert a fertőzések és betegségek elleni védekezésben. Számos étel, így az olajos magvak vagy a tonhal is tartalmazzák. A szakemberek körében is vita folyt arról, hogy jelent-e többletvédelmet az emberi szervezet számára a rendszeres szelénbevitel.

Az eredményeket a Cochrane nyílt hozzáférésű internetes orvosi adatbázisban tették közzé.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szelen-rak