Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Lenézik a szoptató nőket

Annak ellenére, hogy számtalan tanulmány bizonyítja a szoptatás előnyeit mind az édesanyára, mind a babára nézve, egy amerikai tanulmány szerint a szoptató kismamákat sokan lenézik, és és nem akarnak együtt dolgozni velük.

Amerikai kutatók három felmérésben arról kérdezték meg a résztvevőket, hogy miként ítélik meg a szoptató anyák kompetenciáját, matematikai kompetenciáját, valamint hogy foglalkoztatnák-e őket.

A Personality and Social Psychology Bulletin legújabb számában megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a szoptató anyákat általánosságban kevésbé kompetensnek ítélték meg, és kisebb valószínűséggel alkalmaznák, mint másokat, például általában a nőket vagy az anyákat.

Jessi L. Smith, a Montana Állami Egyetem munkatársa szerint meglepő, hogy a szoptató nőket kizárnák a potenciális munkavállalók köréből, holott „egyik nőt sem lehetett látni szoptatás közben. Valószínűleg még súlyosabb lenne a negatív előítélet abban az esetben, ha a nő nyilvánosan szoptatná csecsemőjét”.

A másik meglepő eredmény az volt, hogy a szoptató anyákkal szembeni előítélet a férfiak és a nők körében egyforma arányúnak bizonyult.

Bár a szoptatás egészséges és olcsó, mégis kevesen élnek ezzel a lehetőséggel – mondják a kutatók, akik szerint sok nőt az a félelem tarthat vissza a szoptatástól, hogy mások emiatt negatívan ítélik meg őket, márpedig a kutatás eredménye alapján ez a félelem nem alaptalan. A szakemberek reményei szerint az előítéletről való beszéd változást hoz majd a közvélekedésben, és ez a szoptatás arányának növekedéséhez vezethet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szoptato-nok-eloitelet