Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kevés alkohol is eltorzíthatja a magzat arcát

A terhesség ideje alatt már egy-két pohár vörösbor elfogyasztása is növelheti a magzati alkohol-szindróma kialakulásának kockázatát – figyelmeztetnek ír szakemberek, rácáfolva ezzel a témában született korábbi tanulmányok eredményeire.

Dublini kutatók több mint hatvanezer 2000 és 2007 között várandós nő gyermekeinek adatait elemezték a tanulmányukban. Minden öt kismamából négy fogyasztott alkoholt gyermeke fogantatásának idején és a terhesség korai szakaszában is: 71 százalékuk 350 milliliternyi, 10 százalékuk 425-1400 milliliternyi vörösbornak megfelelő mennyiségű alkoholt fogyasztott hetente, míg 0,2 százalékuk ennél is többet.

A kismama által elfogyasztott alkohol a placentán keresztül eljut a magzathoz, amely nem képes azt gyorsan feldolgozni és ezért hosszan ki van téve az alkohol káros hatásaink – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. A szakemberek az alacsony, a közepes és a magas alkoholfogyasztási kategóriába tartozó kismamák gyermekei között is találtak olyanokat, akiknél a magzati alkohol-szindróma tüneteit – az arc torzulása, lassú fejlődés, tanulási nehézség – azonosították.

Ezzel megkérdőjeleződött a University College London szakembereinek tavaly októberben megjelent tanulmánya. A kutatók akkor tizenegyezer ötéves gyermek vizsgálata alapján jutottak arra a megállapításra, hogy "a terhesség ideje alatti kismértékű alkoholfogyasztás miatt nem növekszik a fejlődési rendellenességek kockázata".

"További vizsgálatokra lesz szükség, mielőtt bátran kijelenthetnénk, hogy a kismennyiségű alkohol fogyasztása a terhesség ideje alatt még nem károsítja a magzatot" – írta a BioMed Central Pregnancy and Childbirth című folyóiratban Deirdre Murphy, a dublini Trinity College szülész-nőgyógyászati tanszékének professzora.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alkohol-terhesseg-magzat