Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Edzés utáni édességmámor

A testmozgás fokozhatja a magas zsír-és cukortartalmú ételek utáni vágyat, ami  az edzést végzők csaknem felét veszélyezteti, ezáltal pedig testsúlyukat is – derült ki egy ausztrál tanulmányból.

A Queensland Műszaki Egyetem munkatársai egy három hónapos fogyókúrás program keretén belül 34 férfit és nőt vizsgáltak, akik heti öt nap vettek  részt zsírégető tornán. Az 50 perces foglalkozások után különféle ételek fotóit mutatták nekik, amelyekből választaniuk kellett.

A válaszok és az elért fogyás mértéke alapján a kutatók kétféle fogyókúrázó-típust különítettek el. Azok, akik sikeresebbek voltak a fogyás terén, inkább egészségesebb ételt választottak volna az edzés után, például rizst, tésztát, főtt krumplit. Tizennégy résztvevőnek nehézséget okozott a fogyás, és ők jobban vágytak egészségtelen ételekre, például fánkra és csokoládéra.

Az eredményeiket a Journal of Obesity hasábjain közlő kutatók szerint a sikertelen csoport tagjai valamiféle „beépített” rendszer miatt választják inkább a magas kalóriatartalmú ételeket mozgás után. Lehetséges, hogy a testmozgás miatt hormonális változások állnak be, ezért vágynak több cukorra és zsírra.

Neil King professzor szerint az edzésbe és diétázásba kezdőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy nem ehetnek meg bármit, amire vágynak. Az eredmény talán segíthet abban, hogy kiszűrjék az egészségtelen ételekre fogékonyabbakat, és személyre szabott fogyókúrás programokat állítsanak össze számukra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/testmozgas-edesseg