Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rossz alvás és evés gyakran együtt jár

Sok szülő számára nem jelent meglepetést egy izraeli tanulmány eredménye, amely szerint csecsemő- és kisgyerekkorban az étkezési és alvászavarok gyakran együtt járnak.

Az elalvással és az átalvással kapcsolatos problémák a hat hónapos és hároméves kor közötti kisgyerekek 30 százalékát érintik. Nagyjából ugyanekkora százalékuknál vannak gondok az evéssel: van, aki „csak” túlságosan válogatós, másoknál viszont komolyabb étkezési zavarok is kialakulhatnak, és az étel visszautasítása a testsúlyra is kihathat. Egy, a Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmánynak elsőként sikerült tudományosan is alátámasztania az összefüggést a gyerekek alvási és étkezési problémái között.

Izraeli szakemberek 681 egészséges, fél és három év közötti gyermek szüleit kikérdezve azt találták, hogy az étkezési problémákkal küzdő gyerekek 37 százaléka küzdött alvási nehézségekkel is, míg a többi szülő közül csak 16 százalék számolt be hasonló gondokról. Míg az alvászavarral küzdő gyerekek szüleinek 25%-a számolt be az evéssel kapcsolatos problémákról, addig a többi szülőnek csupán 9%-a.

Az orvosoknak mindenképpen fel kell hívniuk a szülők figyelmét arra, hogy a két probléma kéz a kézben jár, mert így könnyebben megtalálható az együttes megoldásuk – hangsúlyozta Riva Tauman, a tanulmány vezetője, a Tel Aviv Egészségügyi Központ munkatársa.

A viselkedési álmatlanságként is ismert probléma hagyományos kezelési módja, hogy a szülők átalakítják a gyerekek esti rutinját. Bevezetnek bizonyos szabályokat, például a rendszeres lefekvési időt, és olyan rituálékat, mint a meseolvasás, amiből a gyerekek tudják, hogy közeledik az alvás ideje. Az étkezési problémák kapcsán a szakemberek azt javasolják, hogy a szülők minél hamarabb próbálják meg érdekessé tenni az étkezést a gyerekek számára, például a különböző egészséges, színes ételek bemutatásával és nyugodt környezet kialakításával.

 

A kutatók szerint könnyen lehet, hogy az étkezési problémákkal küzdő gyerekek szülei hajlamosabbak túlreagálni az alvással kapcsolatos gondokat, és fordítva. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy bizonyos szülői gyakorlatok, például az otthoni szabályok betartatásának hiánya is hozzájárulnak a problémákhoz. Ez azonban azt jelenti, hogy az egyik gond orvoslásával a másikat is sikerülhet felszámolni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alvasi-evesi-problema