Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az agyat becsapva fogyaszt a gyomor-pacemaker

Az európai uniós országokban mindenütt elérhető februári nagy-britanniai engedélyezése óta egy új, fogyást segítő gyomor-pacemaker, amelyet sebészi úton ültetnek a gyomorba. Bár az eszköz sok embernek segíthet, vannak kritikusai is.

Az étvágyat részben a gyomor környékén lévő idegekből az agyhoz küldött jelek kontrollálják, a stimulátorból és egy érzékelőből álló gyomor-pacemaker ebbe a rendszerbe avatkozik bele, amikor elektromos impulzusokat küld az agynak, azt jelezve, hogy a gyomor teli van. Ettől elvileg már kis mennyiségű étel elfogyasztása után is elmúlik az éhségérzet.

Eddig két klinikai próba keretében 65 páciensnek ültették be az amerikai Intrapace cég által gyártott pacemakert. A résztvevők mintegy felénél volt bent az eszköz legalább egy évig, ez idő alatt legtöbben testsúlyuk 20 százalékát adták le.

„Ha stimulálni tudják a gyomorból az agyhoz futó idegeket, annak valóban van élelembevitelt csökkentő hatása” – mondta el Stephen Bloom elhízással foglalkozó szakértő, a londoni Imperial College munkatársa, aki nincs kapcsolatban a klinikai próbákkal.

Más szakértők azonban úgy vélik, a pacemaker nem az alapvető okot célozza meg az embereknél, amely a túlevést okozza. „Az a probléma ezekkel az eszközökkel, hogy az emberek racionális döntését feltételezik, és azt, hogy azért esznek, mert éhesek – magyarázta Stephan Rossner, a Karolinska Egyetemi Kórház professzora. Sok elhízott páciens azért eszik, mert nyomott hangulatban van, nem tud aludni éjjel vagy nincs senki, akivel szexuális életet élhetne. Bármit helyeznek hát el a gyomrukban, túlehetik az eszközt, mert más dolgok késztetik őket evésre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyomor-pacemaker-fogyas