Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Évekig tartó traumát okozhat a vetélés

Az anyák még egy egészséges baba világra jötte után is szenvedhetnek depressziótól és szorongástól, nem csoda, hogy egy magzat elvesztése évekig elhúzódó pszichológiai következményekkel járhat brit és amerikai kutatók szerint.

A terhességek közel ötöde végződik vetéléssel, a halva születések aránya pedig 0,5 százalék. Közkeletű feltételezés, hogy egy következő, egészséges baba születésével a nők túljutnak a magzat elvesztése által okozott pszichológiai hatásokon, ez azonban nem mindig történik így.

Egy, az 1990-es években indult, 14 ezer gyerek és szüleik sorsát nyomon követő vizsgálat keretén belül 13 ezer brit nő egészségügyi adatait tekintették át a Bristoli Egyetem kutatói és amerikai munkatársaik.

A British Journal of Psychiatry című szakfolyóirat online kiadásában közzétett eredmények szerint a vizsgált nők közül 2800-nak volt vetélése. Náluk jóval nagyobb valószínűséggel tapasztaltak depressziót és szorongást a következő terhességük alatt és után is, mint azoknál a nőknél, akik életében korábban nem történt ilyen esemény. A hatást az egészséges gyerek megszületése után még mintegy három évig tapasztalták.

Emma Robertson Blackmore, a New York-i Rochester Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az anyai depresszió az egész családra negatív hatással van, ezért különösen fontos a mostani megállapítások fényében, hogy a vetélésen átesett nőkkel miként foglalkoznak következő várandósságuk idején.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/veteles-trauma