Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A tej segíthet a fogyásban

Nemcsak hogy nem hizlal, de mozgás és aktív életmód mellett fogyaszt is a tej – derül ki egy kanadai vizsgálatból, amelyet a tejet övező tévhitek eloszlatása miatt indítottak. A tejjel kapcsolatos félreértések a magyar fogyasztók körében is elterjedtek.

Dr. Stuart M. Phillips, a McMaster University professzorának és munkatársainak kutatását az, a nők körében elterjedt tévhit inspirálta, miszerint a tej hizlal, s ezért sokan inkább kiiktatják étrendjükből legfőbb kalciumforrásunkat. Ezzel szemben a valóság az, hogy egy pohár (2 dl) teljes tej mindössze 150 kalóriát tartalmaz, a zsírszegény pedig ennek felét, azaz két nagyobb almáénak megfelelőt.

Azt, hogy ez a tengerentúli vélekedés mennyire határok nélküli, jól mutatja a Tetra Pak Hungária Zrt.-nek a GfK Hungária Piackutató Intézet segítségével készített felmérése, melyből kiderült, hogy mi, magyarok is helytelenül gondolkodunk a tejjel kapcsolatban. A reprezentatív vizsgálat során megkérdezettek 37%-a vélte ugyanis valósnak azt az állítást, hogy a tej túl sok kalóriát tartalmaz és további 30% volt bizonytalan a kérdést illetően.

A kanadai kutatásban megfigyelték, hogy a napi két pohár tejet fogyasztó fiatal nők rendszeres súlyzós edzés mellett több izmot növesztettek és több zsírszövetet vesztettek, mint azok, akik ugyanannyi kalóriájú és térfogatú energiaitalt kaptak. A munkacsoport korábbi vizsgálata ezt a jelenséget férfiakon korábban már igazolta.

A kalcium és a testsúly összefüggését egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat is igazolta. Ebből az derült ki, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a hízás két fontos kockázati tényezője, illetve a kutatók azt is megállapították, hogy sikeresebb az olyan, csökkentett kalóriabevitelen alapuló fogyókúra, amelyben fontos szerep jut a tejnek és tejtermékeknek.

A tej a gyermekkori elhízással szembeni harcban is fontos lehet, ami gyermekgyógyászok szerint szinte minden országban növekvő problémát jelent. Megfelelő és rendszeres testmozgás mellett azzal is elősegíthetjük a súlycsökkentést, ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk alacsony zsírtartalmú tejet.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tej-fogyas