Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Allergia okozza a furcsa, ejakuláció utáni betegséget

A saját ondójukkal szembeni allergia válthatja ki azt a rejtélyes betegséget, amelynél a férfiakon ejakuláció után influenzaszerű tünetek törnek ki, állapították meg holland kutatók.

A POIS betűszóval elnevezett szindrómát először 2002-ben írták le az orvosi folyóiratokban. Az érintett férfiak közvetlenül ejakuláció után influenzaszerű tüneteket mutatnak: belázasodnak, folyik az orruk, erős fáradtságot éreznek és ég a szemük. A tünetek akár egy hétig is fennállhatnak.

Marcel Waldinger, a hollandiai Utrechti Egyetem szexuális pszichofarmakológiával foglalkozó professzora csoportjával két tanulmányt tett közzé a Journal of Sexual Medicine című szakfolyóiratban, melyekben azt vetik fel, hogy a szindrómával élő férfiak saját ondójukra allergiásak, és a tünetek csökkentésére ún. szenzitizációs (érzékenyítéses) terápiát javasolnak.

A kutatók 45 holland férfi esetét elemezték, akik a POIS tüneteit tapasztalták. „Nem érezték betegnek magukat, amikor ejakuláció nélkül maszturbáltak, de amint ondó is távozott, tüneteik jelentkeztek, néha már pár percen belül” – magyarázta Waldinger.

A férfiak közül 33-nál allergiatesztet végeztek, azaz a bőrön ejtett apró karcolásra juttattak a feltételezett allergénből, vagyis saját felhígított ondójukból. A vizsgáltak 88 százalékánál pozitív lett az allergiateszt, ami Waldinger szerint valószínűsíti, hogy a panaszokat autoallergén reakció váltja ki, és cáfolja, hogy pszichológiai okuk lenne.

A másik tanulmányban arról számol be a kutatócsoport, hogy két önként jelentkező, POIS-ban szenvedő férfinál kipróbálták a hiposzenzitizációs terápiát a tünetek kezelésére. Először különösen nagy hígításban kaptak bőrinjekciókat az ondójukból, majd fokozatosan egyre kevésbé hígították a befecskendezésre használt spermát. Egy-három év elteltével az önkéntesek tünetei jelentősen csökkentek – állapították meg a kutatók.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ondo-allergia