Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Boldogság a cigarettát letevők jutalma

Megalapozatlan a dohányosok azon félelme, hogy a cigarettáról való leszokás során a depresszióval is meg kell küzdeniük, állapította meg egy kutatás. Ugyanakkor a sikertelen leszokási kísérlet kifejezetten rosszul hat a pszichére.

Nikotintapaszt és orvosi tanácsokat kapott az a 236 önként vállalkozó dohányos, akik részt vettek a Rhode Island-i Brown Egyetem vizsgálatában. A leszokási kísérlet 28 hetes időszaka során hangulatukat és az esetleges depresszív tüneteiket időről kérdőívekkel mérték fel.

A teszteken azok érték el a legmagasabb pontszámokat, akik a kísérlet ideje alatt le tudtak mondani a cigarettáról, a kutatók szerint tehát a dohányzás abbahagyásával csökken a levertség érzete. A legboldogtalanabbak pedig azok bizonyultak, akik a 28 hét leteltével szinte azonnal visszatértek a dohányzáshoz.

Az utóbbiak még akár a leszokást megelőző állapotuknál is sokkal depresszívebb hangulatba kerülhetnek, állítja az eredményeket kommentáló Stefan Andreas kasseli tüdőgyógyász, a Német Pneumológiai és Tüdőgyógyászati Társaság (DGP) tagja. Aki viszont sikeresen leszokik, megszabadulhat depresszív panaszairól.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dohanyzas-leszokas-boldogsag