Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A terhes nők gyakran letagadják, ha dohányoznak

Az Egyesült Államokban átlagosan minden negyedik cigarettázó terhes nő letagadja, hogy dohányzik, miközben a fejlett országokban a csecsemők halálozásának és egyes betegségeik egyik legfőbb megelőzési lehetősége a dohányzás terhesség alatti mellőzése lehet.

A betegségmegelőzéssel is foglalkozó amerikai hatóság, a CDC jelentésében arra ad becslést, hogy a termékeny korban lévő nők valójában mekkora hányada dohányzik, illetve hányan tagadják ezt felmérésekben adott válaszaikban.

A vizsgálatba 994 állapotos és 3203 nem terhes nőt vontak be, akiknek életkora 20 és 44 év között volt. Megkérdezték őket dohányzási szokásaikról, és a tőlük vett vérmintában mérték a nikotin egyik lebomlási terméke, a kotinin szintjét.

A mérések szerint a terhes nők 13, a nem terhesek 30 százaléka volt aktív dohányos. Előbbiek átlagosan napi 11 szál, utóbbiak napi 14 szál cigarettát szívtak el.

Az állapotos nők 23 százaléka, a többi nő 9 százaléka tagadta a felmérésben, hogy dohányozna, náluk a laboratóriumi vérvizsgálat igazolta a kotinin jelenlétét. A kutatók szerint ráadásul ez a szám még magasabb lehet, például azért, mert a terhes nők szervezete gyorsabban lebontja a kotinint, így az kisebb koncentrációban marad a vérmintában.

A hamis választ adók aránya a 20-24 évesek alcsoportjában volt a legnagyobb, illetve azoknál, akiknek egészségbiztosítása állami tulajdonú biztosítónál volt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-dohanyzas