Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ételek, italok nem okoznak szívritmuszavart

A leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció általában szervi szívbetegség következménye, de már régóta voltak ellentmondó megfigyelések arról, hogy bizonyos ételek vagy italok, például koffeintartalmúak fogyasztása összefügg vele.

A bostoniTufts University kutatói Jian Shen vezetésével azt vizsgálták, hogy a mindennapos táplálkozás során elfogyasztott ételek és italok befolyásolják-e a ritmuszavar keletkezését, vagy esetleg képesek-e megszüntetni azt, ha elindult.

A pitvarfibrilláció hirtelen kezdődő és végző rohamok formájában is előfordul, vagy állandósul. Iyenkor a szokásos ritmusos összehúzódás helyett a csak remegő, fibrilláló szívüregben, a pitvarban, illetve az ahhoz kapcsolódó fülcsében a vér megalvad és az alvadékból embólia szakadhat le és úszhat el életfontosságú szervekbe, például az agyba.

A kutatók az amerikai Framingham városka lakóinak vizsgálata során elemezték a ritmuszavar előfordulási gyakoriságát. Az átlagosan 62 éves vizsgálati csoport 4526 egészséges tagjánál a ritmuszavar a vizsgálat négy éve alatt 296 esetben, azaz 6,5%-nál fordult elő.

A vizsgálatban részletes adatok álltak rendelkezésre az alkohol, a koffein, az élelmi rostok, valamint a halakban lévő telítetlen zsírsavak fogyasztásáról. Ezek statisztikai értékelése szerint a vizsgált táplálkozási tényezők és a ritmuszavar között összefüggés nem volt kimutatható – írták az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivritmuszavar-etel-ital