Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Inkább kóma a műtéti altatás, mint alvás

A mély alvás helyett az általános anesztézia inkább egy megfordítható, gyógyszerrel kiváltott kómához hasonlítható, állapították meg amerikai kutatók, akik szerint ez a felismerés a kómás állapotok jobb kezeléséhez, valamint hatékonyabb műtéti anesztéziához vezethet.

"Az általános anesztézia gyógyszeres kóma, nem alvás" – hangsúlyozta Nicholas Schiff, a New York-i Weill Cornell Orvosegyetem munkatársa, aki munkatársaival az alvás, az anesztézia és a kóma állapota közötti különbségeket és eltéréseket tárt fel.

Mint megállapították, csak igen kis átfedés van a legmélyebb alvási stádium és az anesztézia legfelszínesebb fázisa között. Míg alváskor általában különböző mélységű fázisok sorozatán megy keresztül valaki, az általános anesztéziában a pácienseket jellemzően egy mélyebb állapotba juttatják, és ott is tartják egészen a műtét végéig. Ez az állapot leginkább a kómára emlékeztet.

"Az agy nagyon, nagyon nyugodttá válik. Az idegsejtek aktivitása drámaian lecsillapodik. Ugyanez a kómára is érvényes" – magyarázta Schiff, aki egyébként a kómából való visszatérés specialistája.

A kutatók úgy vélik, hogy a mélyaltatásból való ébredés tanulmányozása segíthet abban, hogy kidolgozzanak egy jósló modellt a kómában lévők visszatérésére. Bár a kómából lassabban ébrednek fel a páciensek, Schiff szerint van átfedés a lezajló alapvető agyi mechanizmusok között. Ha erről a közös területről több információt sikerül begyűjteni, találhatnak vagy kifejleszthetnek olyan gyógyszereket, melyek specifikusan hatnak rá – olvasható a három éven át tartó tanulmány eredményeit a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban köző cikkben.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/altatas-koma