Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mégis védhet a hormonpótlás a mellrák ellen

Az ösztrogént és progeszteront is tartalmazó kombinált hormonpótló kezeléssel szemben a kizárólag ösztrogénes terápia a legtöbb nő számára védelmet nyújthat a mellrák kialakulásával szemben – állítják szakemberek egy új vizsgálat eredményeire támaszkodva.

A Texas állambeli San Antonióban megrendezett Emlőrák Szimpóziumon ismertetett legújabb eredmények gyakorlatilag a feje tetejére állították a hormonpótló terápiával (HRT) kapcsolatos jelenlegi nézeteket. Nyolc évvel ezelőtt jelentősen megrendült a HRT-be vetett bizalom, amikor a 160 ezer nő bevonásával készített Women's Health Initiative (WHI) elnevezésű amerikai tanulmány kimutatta, hogy a kezelés növeli a petefészek, a mellrák és az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát.

Egy évvel később a brit Million Women Study eredményeiből kiderült, hogy a hormonpótlás évente kétezerrel növelte a mellrákos megbetegedések számát. A vizsgálatot követően a nők nagy része felhagyott a kezeléssel. Mindkét tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kombinált terápia jelentette a nagyobb kockázatot, bár a kizárólag ösztrogéntartalmú kezelést is károsnak ítélték.

Az egykori WHI-tanulmány adatainak legújabb felülvizsgálatából azonban kiderült, hogy a mesterséges ösztrogén a legtöbb nő számára védelmet nyújt az emlőrákkal szemben. A daganatkutatással foglalkozó Joseph Ragaz és a kanadai Brit Columbiai Egyetemen dolgozó munkatársai megállapították, hogy „jelentősen csökkent a mellrák előfordulása” azoknál a nőknél, akik csak ösztrogént kaptak, és családjukban sem volt sok rákos megbetegedés.

„Egészen új eredménynek számít az, hogy az ösztrogénalapú hormonpótlásban részesülő nők többségénél csökkent a mellrák előfordulásának aránya, ugyanis a természetes ösztrogént mindig is az emlőrák kialakulásának fokozottabb kockázatához kötötték, azonban a „kívülről érkező” ösztrogén, mint például a HRT esetében, valójában védelmet biztosít a legtöbb nő számára” – hangoztatta Ragaz.

További kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy melyik a legjobb kezelési módszer és kik számára a leghatékonyabb, valamint hogy miként is fejti ki hatását – tette hozzá a szakember, akinek reményei szerint a hormonpótlás megítélése jelentősen megváltozik majd a jövőben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mellrak-hormonpotlas