Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A nyaggatástól csak rosszabbul esznek a gyerekek

A gyerekkorban kialakított étkezési szokások egész életen át meghatározóak lehetnek, éppen ezért fontos, hogy a szülők minél kevesebb nyomást gyakoroljanak a gyerekekre az evéssel kapcsolatban, a gyerekek ugyanis így jobban fogják azt élvezni.

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy ha a szülők szigorú étkezési szabályokat írnak elő a gyermekeik számára, például teljesen kizárják az egészségtelen fogásokat, vagy éppen több ételfajtát próbálnak megszerettetni velük, akkor a fiataloknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki rossz táplálkozási szokások.

Jane Wardle és a University College London munkatársai 213, 7-9 éves gyermekek édesanyját kérdezték ki arról, hogy a gyermekeik általában többet esznek-e, ha megengedik nekik, hogy lassan falatoznak-e, illetve rendszeresen maradékot hagyva állnak-e fel az asztaltól. Az étkeztetési stratégiák elemzésekor arról is kérdezték őket, hogy akkor is evésre kötelezik-e a gyermekeiket, ha azok nem éhesek, illetve úgy gondolják-e, hogy az étkezési szabályok nélkül a gyermekik teletömnék magukat.

A válaszokat értékelve kiderült, ha az édesanyák túlságosan erőltetik az egészséges ételek fogyasztását, akkor a gyerekek annál inkább válogatóssá válnak. Azok az anyák, akik leginkább szabályozzák a gyermekeik étkezési szokásait, a leginkább hajlamosak azt hinni, hogy az előírások nélkül a csemetéjük túlenné magát. Ezek az összefüggések azonban teljesen függetlenek a gyermek testsúlyától.

„A gyermekek annál jobban élvezik az evést, minél kevesebb instrukciót kapnak közben az édesanyjuktól” – írták a szakemberek a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóiratban. Szerintük nagyon fontos észrevenni, hogy a gyermekek étkezési szokásai befolyásolhatják a szülők által alkalmazott étkezési stratégiákat, de ugyanúgy az utóbbiak is kiváltó okai lehetnek a fiatalok nem megfelelő táplálkozási gyakorlatainak.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyermekek-etkezesi-szokasok