Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ártalmatlan családi kedvencből támadó véreb

A legtöbb kutyatámadás célpontja felügyelet nélkül hagyott kisgyermek, az elkövetők pedig általában családi kedvencek. A támadást többnyire továbbiak követik, amelyek brutalitása fokozódik – világított rá egy nagyszabású amerikai kutatás.

A témában végzett eddigi legátfogóbb felmérés 2003 és 2008 között arcon harapott amerikai gyermekek diagnózisán alapult. A harapások áldozatainak 68 százaléka ötéves vagy annál fiatalabb volt, a legérintettebb a hároméves korosztály volt. Az esetek többségében a gyermek ismerte a kutyát, a felében pedig ő váltotta ki a támadást, túl agresszív simogatással, ijesztgetéssel, vagy azzal, hogy rálépett – írja a ScienceDaily tudományos hírportál.

A támadásokat legtöbbször olyan kutyafajták okozták, amelyek barátságos állatok hírében állnak. Az esetek 23%-ában keverék kutyák támadtak, a további leggyakoribb fajtáknak pedig a labrador, a rottweiler, a német juhászkutya és a golden retriever bizonyult. Vikram Durairaj fej- és nyaksebész, a Coloradói Egyetem Orvosi Iskolájának segédprofesszora, a kutatás vezetője ebből azt a következtetést vonta le, hogy gyakorlatilag minden kutyafajta haraphat.

A közvélemény úgy tartja a családi kedvencekről, hogy ártalmatlanok, pedig nem azok – hangsúlyozta Durairaj, aki látott szem környéki harapásokat, letépett szemhéjakat, könnycsatorna- és szemgolyó-sérüléseket is. Néhány eset olyan súlyosnak bizonyult, hogy többszörös helyreállító műtét vált szükségessé. A harapások nyolcvan százaléka fejre és nyakra irányul.

A kutató hangsúlyozta, attól, hogy ismeri a gyermek a kutyát, az még megharaphatja, és ha egyszer már bekövetkezett a támadás, valószínűsíthető, hogy az eset megismétlődik, gyakran nagyobb intenzitással, mint először. Ezért már az első alkalom után el kell távolítani az ebet. Továbbá a szülők felelőssége, hogy soha ne hagyják kisgyermeküket felügyelet nélkül semmilyen kutyával.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kutyatamadas-gyermekek